Bilkørsel i mørke

Bilkørsel i mørke

Bilkørsel og nattesyn

Oplever du problmer med at se, når det bliver mørkt? Du er ikke alene. Fakta er, at alle ser dårligere i mørke! Men problmet er større hos nogle end hos andre. Forklaringen er, at øjet behøver lys for at kunne se, og lyset brydes af linsen i øjet. Når vi bliver ældre bliver linsen mere grumset og evnen til at bryde lyset forringes. Det betyder, at nattesynet forringes med alderen.

Flere er også mere nærsynet, når det bliver mørkt (også kaldet nattemyopi). Det medfører. at man ser dårligere på afstand i mørke. Løsningen kan være at øge minusstyrken, alternativt mindske plusstyrken, i de briller man bruger, når det bliver mørkt. Dette kunne eksempelvis være ved bilkørsel om aftenen og natten. Nattemyopi kan påvirke alle normaltseende personer, og personer der bruger synshjælpemidler for at se normalt om dagen.

Når du kører bil i mørke, kan du opleve at du bliver "træt" i øjnene (kaldet astenopi), dels på grund af mørket og dels på grund af blændende lys fra modkørende trafik. Når du besøger din optiker, bør du udover at sikre, at du har de rette styrker, også være opmærksom på, at du får en god antirefleksbehandling på glassene, hvilket i vissse situationer kan gøre dit syn mere behageligt.

Tips til at forebygge et dårligt nattesyn

  • Regelmæssige synstest er afgørende for et godt syn. Synet forandres igennem hele livet - mange gange uden, at du selv lægger mærke til det. Vi anbefaler, at du får kontrolleret dit syn hos en optiker mindst hvert andet år.
  • Fortæl din optiker om dine synsproblmer, og hvordan du oplever at dit nattesyn. Din optiker kan evt. anbefale dig andre styker, som passer til nattekørsel eller anbefale kontrastforbedrende glas.
  • Sørg for at du som brillebruger har antirefleksbehandling på dine glas, specielt når du kører bil i mørke. Behandlingen mindsker reflekser og lysspredning fra modkørende trafik og gadelys, hvilket gør kørslen mere bekvem og afslappende for dine øjne.
  • Kører du meget i bil? Køb to par briller - der findes glasbehandlinger specielt tilpasset bilkørsel i dagslys og bilkørsel om natten.