Det er påbudt at bære mundbind i offentlig transport og mange steder i det offentlige rum, og mundbind er derfor blevet en stor del af vores hverdag.

Hvis du bruger briller, har du højst sandsynligt oplevet, at dine briller dugger, når du bærer mundbind. Det er besværligt at pudse briller flere gange om dagen, og det er ubehageligt, at brillerne glider ned ad næsen på grund af den fugtighed, som mundbindet skaber. Vi har derfor samlet et par gode råd til at undgå dug på dine briller.

Hvorfor dugger brillerne, når du bærer mundbind?

På grund af den begrænsede gennemstrømning af luft, er det meget almindeligt, at brillerne dugger til, når du bærer et medicinsk mundbind eller et mundbind af stof, fordi dine ånde for det meste kommer ud i toppen af tildækningen. Når du ånder ud, kommer dit varme åndedrag i kontakt med de køligere glas, hvilket skaber damp og får glassene til at dugge til og sløre dit syn. Dampen skaber også fugtighed omkring brillerne, hvilket får næsepuderne til at blive glatte og brillerne til at glide ned.

Vores bedste råd til at at undgå dug på dine briller

Her er nogle gode råd til dig, så du kan undgå, at brillerne dugger. Vi anbefaler, at du øver dig i at tage mundbindet på, før du går ud ad døren. så du ikke behøver at fumle med det eller røre ved dit ansigt, når du er ude blandt andre.

1. Sørg for at dit mundbind sidder godt

Som det første skal du sørge for, at mundbindet sidder godt og tæt. Det hjælper ikke kun med at beskytte dig mod luftbårne partikler, det begrænser også luftstrømmen fra dit åndedræt, som dugger dine brilleglas til. Sørg for, at mundbindet sidder tæt omkring din næse og dine kinder, så luften ikke kan slippe ud. Prøv at stramme elastikkerne eller vælg et mundbind i en mindre størrelse, hvis dit mundbind ikke er stramt nok.

2. Få mundbindet til at sidde tæt omkring næsen

Hvis dit mundbind sidder tæt omkring næsen, kan det være med til at begrænse luften, som slipper ud op mod brillerne. Prøv at flytte mundbindet længere op på næsen (hvis det føles behageligt for dig) og lad dine briller hvile oven på mundbindet, så det sidder tæt. Hvis det ikke virker, eller dit mundbind ikke kan sidde så højt på næsen, så brug evt. et lille stykke kirurgisk tape til at sætte mundbindet fast til din næsebro for at forhindre luften i at slippe ud foroven.

3. Føles dit mundbind for stort? Stram det med elastikkerne

Hvis dit mundbind ikke sidder helt tæt, kan du selv forsøge at justere og tilpasse det. Hvis elastikkerne til at sætte bag ørerne er for store, kan du prøve at krydse dem til et 'X' og sætte dem bag ørerne. Løse snore kan tilpasses ved, at du binder dem, så de passer præcist til dit ansigt, men pas på, at du ikke binder dem for stramt, så du får røde mærker bag ørerne.

4. Undgå at brillerne glider ned

Det er ubehageligt, hvis brillerne hele tiden glider ned ad næsen. Det kan derfor være en mulighed at vikle elastikkerne rundt om brillestængerne i stedet for at sætte dem bag dine ører, men vær i så fald forsigtig, når du tager brillerne af. Det kan også være, at dine briller glider ned, fordi de ikke længere sidder så godt, hvilket kan ske over tid, når du bruger dem dag efter dag. Hvis det er tilfældet, så kontakt din lokale Louis Nielsen, hvor vi står klar til at hjælpe dig med at tilpasse dem, så de kommer til at sidde, som de skal.

5. Træk vejret nedad i masken

I stedet for at fumle med dit mundbind eller prøve at justere det hele tiden, så kan det være et forsøg værd at ændre måden, som du trækker vejret på. Prøv at skubbe luften nedad, når du ånder ud, så glassene ikke dugger til. Det kan godt tage lidt tid at ændre, men det er en ret enkel løsning, når du først vænner dig til det.

6. Puds dine glas

Dine glas kan være mere tilbøjelige til at dugge til, hvis det er et stykke tid siden, at de er pudset. Vi anbefaler at bruge brillerens og en klud. Hvis du gerne vil have glas, som er nemme at rengøre og holder sig rene længere, så prøv vores UltraClear SuperClean glas.

7. Ret på dine briller

Det kan virke ulogisk, men hvis du skubber dine briller en smule ned ad næsen, skaber det mere plads mellem dine øjne og glassene, hvilket betyder, at der skabes mere plads til luftcirkulation, som forhindrer dine ånde i at dugge brillerne til og sløre dit syn.

8. Skift til kontaktlinser

Hvis ingen af ovenstående råd virker for dig, kan det være en ide at skifte til kontaktlinser. På den måde undgår du, at dit syn bliver forringet af duggede glas. Det er særligt vigtigt, hvis du er på arbejde, hvor det kan være svært at pudse dine brilleglas hele tiden. Kontakt din lokale Louis Nielsen, hvis du gerne vil vide mere om kontaktlinser.

For flere råd fra vores optikere, kan du booke en tid til en synstest i en af vores butikker her.

Læs mere om, hvad vi gør for, at du trygt kan besøge vores butikker