Tjek på kvaliteten

KVALITETSTEST: Louis Nielsens kvalitet er sammenlignelig med andre optikeres kvalitet

En analyse af kvaliteten på briller i Danmark gør op med myten om, at der er stor forskel på kvaliteten af briller

Kvaliteten af briller med enkeltstyrkeglas er meget ens og god, uanset hvor i Danmark, man som forbruger køber sine briller. Det viser en ny undersøgelse, som SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut har lavet.

- Alle briller kan anses for at være sammenlignelige set fra et forbrugersynspunkt. Enkelte mindre forskelle i brilleglassenes overfladebehandling blev registreret, men disse forskelle vil generelt have meget lille betydning for forbrugeren, hedder det i rapportens konklusion.

Det velansete svenske forskningsinstitut har haft to anonyme brillekøbere til at indkøbe briller hos Profil Optik, Synoptik, Thiele, Nyt Syn og Louis Nielsen butikker i København og Aarhus-området. Forskningsinstituttet har undersøgt to kategorier af briller. Kategori 1 består af brandede designerbriller med acetatstel og overfladebehandlede enkeltstyrkeglas. Kategori 2 består af briller med metalstel og enkeltstyrkeglas uden overfladebehandling.

Selv om den dyreste brille i kategori 1 er næsten 100% dyrere end den billigste*, så klarer den billigste brille de teknologiske tests i lige så fin stil som den dyreste. I den anden kategori er der mere end 600% forskel i prisen på dyreste og billigste brille*, men heller ikke i denne kategori er der fundet kvalitetsforskelle, der i praksis har betydning for kunderne. I begge kategorier er det en brille fra Louis Nielsen, der er den billigste.

SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut konkluderer også, at kigger man på de to kategorier af briller indbyrdes, så er der markant kvalitetsforskel på, om man som forbruger køber sine briller med eller uden overfladebehandling af glassene. Glas med overfladebehandling har den bedste kvalitet.

Det er nu anden gang på mindre end to år, at instituttet undersøger brillekvalitet i Danmark og konkluderer, at der ikke er de store kvalitetsforskelle. Instituttet har lavet tilsvarende undersøgelser i de andre nordiske lande. Også her er tendensen den samme.

*Priserne er indhentet i marts-april 2011. Visse af de indhentede priser inkluderer en synsprøve. Hvis en synsprøve er nødvendig, koster den 195 kr. hos Louis Nielsen.

PDF icon se-hele-analysen-her-2.pdf