Nærsynet – alt hvad du skal vide om nærsynethed

Du er nærsynet, hvis du har et skarpt syn på nær afstand, men et sløret syn på lang afstand. Nærsynethed kaldes også for myopi og kan afhjælpes med briller eller kontaktlinser med minusstyrke.

Hvad er nærsynethed?

Nærsynethed eller myopi er betegnelsen for en synsfejl, hvor genstande på nær afstand ses tydeligt og klart, mens genstande på længere afstand er slørede og uskarpe.

Med et normalt syn vil lysets stråler blive samlet på selve nethinden. Nethinden ligger bagerst i øjet og består af et netværk af sanseceller, der opfanger lysstråler fra genstande omkring os og gør det muligt at se.

Hvis du er nærsynet, kan det være, fordi dit øjeæble er lidt for langt. Det betyder, at afstanden fra en genstand til din nethinde også bliver længere, og lyset vil derfor samles et sted foran nethinden i stedet for på selve nethinden som med et normalt syn.

Du kan også være nærsynet, fordi din hornhinde, som er den gennemsigtige hinde på selve øjet, er lidt for krum. Det gør, at lyset brydes for meget, og det medfører også, at lysets stråler samles foran nethinden.

Efter lysstrålerne samler sig i et punkt foran nethinden, vil de spredes igen og fortsætte indtil de rammer nethinden. Det er denne spredning af lyset, når det rammer nethinden, som giver dig et sløret syn, når du ser genstande på lang afstand. Går du derimod tætter og tættere på en genstand, vil lyset til sidst samles på selve nethinden, så du kan se den skarpt.

I modsætning til langsynethed kan dit øje ikke selv korrigere for, at du er nærsynet.

Hvad er symptomerne på nærsynethed?

Et typisk symptom på nærsynethed er hovedpine og træthed i ansigtsmuskulaturen, fordi du ofte kniber øjnene sammen for at se på afstand. Du kan også opleve muskelsmerter fra nakke og skuldre, fordi du ofte spænder op i disse muskler i et forsøg på at se bedre.

Du vil måske også opleve, at du har svært ved at genkende folk på afstand eller læse vejskilte – ligesom underteksterne på tv’et også vil fremstå slørede.

Symptomer hos børn

Nærsynethed kan også opstå hos børn og opdages ofte først i skolen, fordi barnet har svært ved at se, hvad der står på tavlen. Er dit barn nærsynet kan det hindre dets udvikling og indlæring i skolen, da et skarpt syn er afgørende for et barns udvikling.

Det er derfor vigtigt, at du som forældre er opmærksom på følgende symptomer hos børn, der er nærsynet:

 • Dit barn virker ukoncentreret i skolen
 • Har ofte hovedpine pga. anstrengte ansigtsmuskler
 • Rykker sig tættere og tættere på genstande for at se dem, fx fjernsynet

Det er vigtigt at få dit barn eller dit eget syn tjekket af en optiker eller øjenlæge, hvis du har mistanke om nærsynethed.

Hvorfor er jeg nærsynet?

Nærsynethed eller myopi kan være arveligt. Det betyder ikke, at hvis du selv er nærsynet, så bliver dit barn det også, men nærsynethed ses hos flere børn med nærsynede forældre end med ikke-nærsynede forældre.

Det er derfor vigtigt, at nærsynede forældre er opmærksomme på tidlige symptomer hos deres børn, så de kan komme i behandling så tidligt som muligt.

Flere studier har også vist, at hvis du læser meget eller tilbringer meget tid foran en computer, hvor du bruger dit nærsyn meget, er du i øget risiko for at udvikle nærsynethed.

I sjældne tilfælde kan grå stær eller diabetes også være en årsag til nærsynethed.

Hvordan behandles nærsynethed?

Nærsynethed kan afhjælpes med briller eller kontaktlinser, hvor linsen er konkav, hvilket betyder, den buer lidt indad. På den måde spredes lysstrålerne lidt, inden de rammer øjet og resulterer i, at når strålerne rammer nethinden er de samlet og genstande fremstår derfor skarpt.

Graden af nærsynethed måles i dioptri (D) med et negativt fortegn (fx -2,5 D). En optiker eller øjenlæge vil kunne afdække, om du er nærsynet ved hjælp af en synstest, hvor de også kan udmåle den præcise styrke, der skal til for at give dig et skarpt syn.

Om du bruger briller eller kontaktlinser til at korrigere for din nærsynethed er ofte en smagssag. Der er fordele og ulemper ved begge løsninger, og din optiker vil hjælpe dig med at tage den helt rigtige beslutning for dig og din livsstil.

Fordele og ulemper ved briller

Fordelene ved at bruge briller, når du er nærsynet er, at de er skånsomme mod øjnene. Med briller har du også mulighed for at tage dem af i situationer, hvor du bruger dit nærsyn og derfor ikke har behov for dem, fx være ved læsning.

Ulempen ved briller er til gengæld, at de kan virke indskrænkende for synsfeltet, da de ikke følger med øjet, hvis du fx kigger opad.

Har du en aktiv livsstil, hvor du dyrker meget sport, kan en brille også virke begrænsende, og for nogle passer briller ikke til deres personlige stil, og de vælger i stedet kontaktlinser.

Fordele og ulemper ved kontaktlinser

Fordelen ved at bruge kontaktlinser til at korrigere for nærsynethed er, at de følger med blikket, så du ikke behøver at dreje hovedet, når du kigger op, ned eller til siderne. Dermed kan kontaktlinser give dig et større synsfelt, ligesom de også kan give dig en større bevægelsesfrihed end briller.

Ulempen ved kontaktlinser er, at det reelt er et fremmedlegeme i øjet, og det stiller derfor høje krav til din hygiejne, når du håndterer kontaktlinserne. Kontaktlinser øger derfor også risikoen for øjenbetændelse og hornhindebetændelse.

En anden ulempe ved kontaktlinser er, at du ikke så nemt kan tage dem af i de situationer, hvor korrektionen for nærsynethed ikke er nødvendig. 

Operation for nærsynethed

Det er i dag muligt at blive opereret for nærsynethed. I Danmark kan du få operationen gratis, hvis din styrke er -6 D eller mere.

Hvis dit syn er bedre end -6 D, kan du vælge selv at betale for operationen. Vær opmærksom på, at flere forsikringsselskaber ikke dækker udgifterne, da en øjenoperation for nærsynethed i forsikringsøjemed anses for kosmetisk.

En operation for nærsynethed sker via en laseroperation af øjet, og der findes flere forskellige metoder. De tre mest almindelige er:

 • SMILE operation
 • LASIK operation
 • PRK eller LASEK operation

Din grad nærsynethed er afgørende for, hvilken af de tre teknikker du bør vælge. Du bør altid konsultere en øjenlæge for information og vejledning til, hvilken behandling der passer bedst til dig og dit syn.

Du skal desuden være fyldt 18 år for at komme i betragtning til en operation for nærsynethed, og din styrke skal have været stabil gennem et længere stykke tid.

Fakta om nærsynethed

 • At være nærsynet betyder, at du har et skarpt syn på nært hold, men et sløret syn afstand
 • Graden af nærsynethed måles i dioptri (D) med et negativt fortegn (fx -2,5 D)
 • Nærsynethed kan være arveligt og skyldes, at dit øje enten er for langt, eller at din hornhinde er for krum
 • Symptomerne er bl.a. hovedpine, træthed i ansigtsmuskulaturen eller smerter i nakke- og skuldremuskler
 • Kan korrigeres for med briller, kontaktlinser eller ved en operation