Et godt syn er afgørende for, hvordan dit barn lærer – både nu og senere i skolen. Det er gennem øjnene, at vi lærer at sortere og kategorisere efter form og farve, stor og lille, mange og få. Derfor er det meget vigtigt at holde øje med dit barns syn.

Der er en række vigtige forhold at holde øje med:

Strabismus (skelen)

Strabismus eller skelen er en tilstand, hvor øjnene peger i forskellig retning. Det kan medføre sløret syn, dobbeltsyn eller et dovent øje. Ca. 1 ud af 20 børn mærker det ved at få ondt i øjnene. Det bliver normalt opdaget før 5 års alderen og typisk ved en rutinekontrol af øjnene. Tilstanden behandles med briller og evt. synstræning. Hvis det ikke hjælper, kan en operation af de muskler, der styrer øjet, være løsningen.,

Myopi/nærsynet

At være nærsynet betyder, at du kan fokusere tydeligt på genstande, når de er tætte på, mens genstande længere væk ser slørede ud. Ca. 1 ud af 3 er nærsynet. Myopi bliver normalt diagnosticeret omkring de 12 år, men mindre børn kan også være nærsynede. Nærsynethed kan let korrigeres ved brug af briller.

Dovent øje

Hvis dit barn får diagnosen amblyopi, også kendt som dovent øje, betyder det, at et øje er svagere end det andet, hvilket får barnet til at bruge det 'gode' øje mere. Omkring 1 ud af 50 børn udvikler et dovent øje, som normalt opdages ved rutinemæssig kontrol af øjnene omkring 4 års alderen. Briller kan rette synet i det svagere øje, og der er ofte ikke behov for yderligere behandling. Hvis det svage øje ikke reagerer tilstrækkeligt på brillerne, får barnet en klap foran det stærke øje om dagen, så man tvinger det svage øje i brug. Behandlingen er normalt effektiv, men kan tage lidt tid.

Kløende øjne

Hvis dit barn ofte gnider sig i øjnene eller klager over, at deres øjne klør, er det en god ide at søge professionel hjælp hos en af vores optikere.

Vandige øjne

Hvis dit barn ofte har vandige øjne, anbefaler vi at du bestiller en synstest. Husk, at børn under 10 år skal undersøges af en øjenlæge, før en optiker kan udføre en synstest.