Denne side er desværre ikke længere aktiv

Giv Syn til Tanzania

Brugte briller ændrer hverdagen for lokale i Tanzania

Med projektet Giv Syn til Tanzania indsamler Louis Nielsen fra briller fra gavmilde danskere. Louis Nielsen tager på ekspedition til Tanzania flere gange årligt og foretager synsprøver og uddeler brillerne til fattige tanzanianere, der ikke selv har råd til hverken synstest eller nye briller. Louis Nielsens projekt Giv Syn til Tanzania har kørt siden efteråret 2010, og vi arrangerer flere årlige ture til det østafrikanske land. Foreløbig har over 35.000 tanzanianere fået hjælp via projektet.

Få optikere og dyre briller

Situationen i Tanzania er helt anderledes end i Danmark. I Danmark tager vi synsprøver og briller for givet, men sådan er det ikke i Tanzania. Et par briller koster, hvad der svarer til langt over en månedsløn for de fleste tanzanianere, og samtidig er der meget få optikere til at dække de 25 mio. mennesker, som anslås at have synsproblemer.

Briller er dyre i Tanzania. De koster, hvad der svarer til 300 kr., og det er mange penge for rigtig mange i Tanzania. Selv for dem der har råd, er vejen lang til en optiker, for der er kun ca. 105 optikere i hele landet, der skal dække de 25 mio. mennesker, som der anslås at have synsproblemer. Det svarer til, at hver optiker skal håndtere 235.000 mennesker, selv hvis de havde råd til briller, fortæller Rune Steiness, der er projektleder på Giv Syn til Tanzania.

De briller, som vi får ind, gør utrolig meget gavn i Tanzania, og vi er taknemmelige over, at så mange vælger at gemme deres brugte briller og komme forbi butikken med dem. Smilene er store hos de fattige mennesker, der får brillerne, og de ændrer i mange tilfælde deres liv og hverdag.

Fakta om Giv Syn til Tanzania

  • Louis Nielsen har med deres projekt foretaget 35.000 synsprøver og uddelt 35.000 briller til lokale borgere i Tanzania
  • I Tanzania bor der 55 mio. mennesker, 25 mio. anslås at have udfordringer med synet
  • 24 mio. er børn under 14 år. Halvdelen af disse vurderes at have synsproblemer, dvs. 12 mio. børn
  • Det anslås, at der er ca. 105 optikere i hele Tanzania, svarende til, at hver optiker skal håndtere over 235.000 mennesker med synsudfordringer
  • Et par nye briller koster ca. 300 kroner i Tanzania, hvilket svarer til langt over en månedsløn for de fleste tanzanianere

 

Giv dine brugte briller til Tanzania

Du kan aflevere dine brugte briller i en hvilken som helst Louis Nielsen-butik i hele Danmark. Når du afleverer brillerne, kan du vælge at opgive dit navn, din adresse, dit telefonnummer samt e-mail-adresse. Giver du os din kontaktinfo, har vi muligheden for at give dig besked, når dine briller engang bliver udleveret i Tanzania.

Fra Danmark til Tanzania - og tilbage igen

Som brilledonor er det muligt at se et billede af præcis den person, der har modtaget ens brugte briller, hvis man udfylder en donorseddel med sine kontaktoplysninger, når man afleverer sine briller. Vi tager et billede af hver brillemodtager og sender billedet til dem, der har doneret deres briller og som har valgt at udfylde en donorseddel.

Mange af de indsamlede briller har rigtig gode stel og forholdsvis almindelige styrker i glassene. Disse tager vi med, når vores optikere tager til Tanzania. Andre briller har måske et rigtig godt stel, men nogle glas med så specielle styrker, at det vil være meget svært at finde en person i Tanzania, som kan bruge netop disse styrker, og i visse tilfælde kan det være både stel og glas, der er vanskelige at finde en ny bruger til. Disse briller, stel og glas vil vi om muligt benytte til andre ikke-kommercielle støtteformål, så brillerne giver glæde og bliver brugt til øvrige gode formål, herunder eksempelvis undervisning, ikke-kommercielle kunstprojekter m.m.

Modtager også solbriller

Det er ikke kun briller, der er brug for i Tanzania. Der er også stor brug for solbriller, idet solen er skarp. Det er ikke alle i Tanzania, der har synsproblemer, men alle har som minimum brug for solbriller pga. den meget kraftige afrikanske sol. Solbriller er nemlig helt afgørende for at undgå at få fx grå stær, som er en udbredt øjensygdom i Afrika. Så hvis man står og skal have nye solbriller, tager vi meget gerne imod de gamle.