Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Hvad er hårde kontaktlinser?

Svar: 

Hårde kontaktlinser er formfaste linser, der er udført af holdbart og iltgennemtrængelig materiale. Hårde kontaktlinser giver typisk et mere stabilt og skarpt syn end bløde kontaktlinser, men de kræver til gengæld længere tilpasning.

De første hårde kontaktlinser blev fremstillet af Perspex, som er et materiale, hvor der ikke kan trænge ilt igennem, og derfor blev hornhindens overflade kun tilført meget lidt ilt.

Disse slags hårde linser bruges meget sjældent i dag, og materialet er blevet udskiftet med formfast, iltgennemtrængeligt materiale.

Hvad er forskellen på bløde og hårde kontaktlinser?

Bløde kontaktlinser er bøjelige og porøse. Det betyder, at bløde linser kan tilpasse sig din hornhindes form, og fordi de er porøse kan ilt passere let igennem kontaktlinsen og ind til øjet.

Der findes tilfælde, hvor bløde kontaktlinser ikke kan tilpasses hornhinden (fx ved svære bygningsfejl), hvor en formfast kontaktlinse kan hjælpe.

Mens hårde kontaktlinser er lavet af et materiale, der ikke indeholder vand, kan vandindholdet i bløde kontaktlinser variere fra 20 % til 85 %. Fordi bløde kontaktlinser indeholder vand, kan de absorbere tårevæske, som gør dem virkelig bløde og bøjelige.

Hvorfor bruge hårde kontaktlinser?

Hårde kontaktlinser kan give et bedre syn end bløde kontaktlinser, da kontaktlinsens fasthed bedre bevarer dens form, hvilket giver et mere stabilt og skarpt syn.

De formfaste kontaktlinser er desuden iltgennemtrængelige og tillader dermed at ilt transporteres til øjet. Det giver en større komfort og sikrer dine øjnes sundhed.

Tilvænningsperioden ved hårde kontaktlinser er generelt noget længere end ved bløde kontaktlinser, og det kan tage op til fire uger, før de føles behagelige. Når du først har vænnet dig til de hårdere kontaktlinser, finder de fleste dem mere behagelige at bære end de bløde.

For at de hårde kontaktlinser fortsat er behagelige, kræver det, at du bruger dem regelmæssigt, dog ikke nødvendigvis hver dag.

Hårde kontaktlinser har også en længere holdbarhed pga. det stærkere materiale, og de kan ikke rives over lige så nemt, som bløde kontaktlinser. Derfor kan de formfaste linser typisk holde i op til et år eller længere, hvis de plejes og rengøres omhyggeligt.

De hårde kontaktlinser er ofte lidt mindre i størrelsen end de bløde kontaktlinser, og det giver en større risiko for, at kontaktlinsen kan flytte sig i øjet under fysisk aktivitet.

Fordele og ulemper ved hårde kontaktlinser

Fordele ved hårde kontaktlinser:

  • Giver dig et skarpere syn
  • Er meget behagelige at anvende
  • De er iltgennemtrængelige
  • Har længere holdbarhed
  • De er billigere på den lange bane

Ulemper ved hårde kontaktlinser:

  • Længere tilvænningsperiode
  • Større risiko for at kontaktlinsen flytter sig i øjet under fysisk aktivitet
  • Kræver grundig pleje og rengøring

Hvem kan bruge hårde kontaktlinser?

Hårde kontaktlinser bruges især af personer med bygningsfejl eller astigmatisme, som det hedder på fagsprog, i de tilfælde, hvor bløde toriske kontaktlinser ikke giver den visuelle skarphed, som er nødvendig. 

Personer med presbyopi eller gammelmandssyn kan også få gavn af at bruge formfaste kontaktlinser, da de findes i flere bifokale og multifokale udgaver. Hårde kontaktlinser giver derfor ofte en bedre skarphed på nært hold samt på afstand.

Folk der lider af keratoconus, som er en tilstand, hvor hornhinden er kegleformet og dermed giver patienten et dårligt syn, kan også få gavn af at bære hårde kontaktlinser, som kan tilpasse det forvrængede syn, sygdommen giver.