Hvad er fordelene ved flerstyrkeglas?

Har du hørt om flerstyrkeglas? Bliv klogere på, hvorfor denne type glas kan være den helt rigtige løsning for dit syn.

Hvad er flerstyrkeglas?

Hvis du for nylig er begyndt at interessere dig for briller, har du måske hørt ordet "flerstyrkeglas". Måske har du endda spurgt dig selv: "Er briller ikke bare briller?".

Mange antager, at et en brille kun har en bestemt styrke (målt i dioptrier) og dermed kun dækker et enkelt korrigeringsbehov – altså at alle glas er enkeltstyrkeglas. Men det er ikke altid tilfældet. Forklaringen er den type glas, der kaldes flerstyrkeglas.

Hvad er flerstyrke? Kort sagt: Det er brilleglas eller linser, der opfylder flere behov for korrigering på én gang i ét par.

Lad os for eksempel sige, at du bruger forskellige briller til at se på afstand og til at læse. I så fald kan flerstyrkeglas dække op til tre forskellige afstande i samme brille: Afstand, nær og mellem. Det betyder, at du nu kan nøjes med en brille, der giver dig et godt syn på alle afstande.

Perifert sløret syn

Når du bruger briller med flerstyrkeglas, kan du opleve, at dit perifere syn bliver en smule sløret. De fleste vænner sig hurtigt til det, men det kan tage et par uger at blive fortrolig med din nye brille.

Under alle omstændigheder, hvis du er afhængig af forskellige briller til forskellige aktiviteter, kan flerstyrkeglas være en kærkommen måde at forenkle dine briller på.

Vil du vide, om flerstyrkeglas er den rigtige løsning for dig?

Bestil en synstest nu.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/3u685cxqOvS0vkImH8YBWe/6fd1510e67a525a0f621e03771cfe19c/quote-marks.png

Anders Lindby

Aut. Optometrist

Flerstyrkeglas er briller med flere styrker. Det betyder, at de korrigerer dit syn på forskellige afstande, så du kan se skarpt med ét par briller. Bifokale glas, derimod, kan være et godt valg, hvis du ikke kan vænne dig til flerstyrkeglas. De er også en mulighed, hvis dit syn er for utilstrækkeligt til at bruge flerstyrkeglas.

Hvordan virker flerstyrkeglas?

Lad os se nærmere på, hvordan flerstyrkeglas virker.

Flerstyrkeglas er multifokale glas, som korrigerer synet på forskellige afstande ‑ lige fra at læse til at se på afstand.

Et flerstyrkeglas skifter gradvist fokus, så du får godt syn til alle formål. Den del af glasset, der hjælper med afstandssyn, sidder typisk foran pupillen, mens den nederste del er til nærsyn, og den midterste er til mellemsyn.

Det betyder, at når du bliver vant til dine flerstyrkeglas, lærer du at flytte dine øjne op og ned, så glasset giver dig et klart syn på alle de afstande, du har brug for. Og bare rolig – at bruge brillen korrekt sker som regel helt af sig selv efter et par uger.

Hvem kan få gavn af flerstyrkeglas?

Hvis du har presbyopi (alderssyn), kan flerstyrkeglas være en stor fordel.

I takt med at vi bliver ældre, bliver det sværere at læse og fokusere på nære genstande. Det kaldes presbyopi og er en helt normal del af aldringsprocessen. Du bemærker det typisk, når du begynder at holde telefonen eller bogen længere væk for at se klart.

Flerstyrkeglas er et godt valg for dig med presbyopi, da de indeholder flere styrker i ét glas. Det betyder, at du ikke skal skifte mellem forskellige briller eller hele tiden tage dem af og sætte dem på igen. Alt du behøver, er samlet i et par briller.

Hvilke tegn viser, at jeg måske har brug for flerstyrkeglas?

  • Du får sværere og sværere ved at læse små bogstaver på nært hold

  • Du oplever anstrengte øjne og måske endda hovedpiner

  • Du har svært ved at køre bil om natten

Det er meget almindeligt, at personer, der bruger briller med enkeltstyrkeglas, over tid udvikler et behov for brilleglas, der indeholder flere styrker.

Er du over fyrre og oplever, at dine enkeltstyrkeglas ikke længere dækker dine behov, er det måske tid til at kontakte din optiker og prøve flerstyrkeglas.

Hvad er bifokale glas?

Hvis du ikke føler dig veltilpas med flerstyrkeglas, kan bifokale glas være et alternativ. Bifokale briller har et glas, der er delt i to, så det kan rumme to forskellige styrker.

Den øverste del er som regel til afstandssyn, mens den nederste del er til nærsyn.

I hverdagen vil du for eksempel bruge den øverste del til at se tv eller til at orientere dig, og den nederste del til at læse.

Skal jeg vælge flerstyrkeglas eller bifokale glas?

Flerstyrkeglas er generelt de bedste, fordi de giver den mest naturlige og komplette synsoplevelse. Hvis du bruger briller hele dagen, foretrækker de fleste den alsidighed og problemfri optik, som flerstyrkeglas giver.

Bifokale glas kan dog være et alternativ, hvis flerstyrkeglas af en eller anden grund ikke passer til dig.

Besøg din lokale butik og tal med din optiker om, hvilke brilleglas, der netop opfylder dine behov.

En ting er sikkert: Flerstyrkeglas er et smart alternativ til at bære rundt på flere par briller.

Er det udfordrende at bruge flerstyrkeglas?

Din hjerne skal vænne sig til det perifert slørede syn ved flerstyrke. Samtidig skal du lære, at forskellige dele af dit synsfelt har bestemte fokuseringsafstande. Det kan tage et par dage eller uger.

Moderne flerstyrkeglas har behagelige og brugervenlige overgangszoner mellem styrkerne, så de fleste vænner sig hurtigt til dem.

Tal med din optiker og få gode råd til, hvordan du vænner dig til dine nye flerstyrkeglas.

https://images.ctfassets.net/4p0pr2kd6ht8/6CG5jFZ1Oaaji9vzKB807M/13c17c0bef388643d7ffcc07b525de2e/AndersLindby.jpeg

Anders, Lindby

Aut. Optometrist

Erfaren produktspecialist med kvalitetssikring og ofthalmiske brilleglas som speciale. Mange års arbejde som optometrist både i butik og bag linjerne har resulteret i stor viden og ekspertise indenfor produktkvalitet og ofthalmiske brilleglas, samt undervisning og formidling af disse.

Du vil måske også læse dette

  • Tegn på, at dit syn måske bliver dårligere

    Dårligt syn kan vise sig på mange måder. Her er de mest almindelige tegn på, at dit syn måske er ved at blive dårligere.

    Læs mere
  • Hvornår er det tid til at få dine første briller?

    Beslutningen om at få dine første briller træffes ofte efter en af disse oplevelser: Hvordan ved du, hvornår det er tid til dit første par?

    Læs mere
  • Hvordan vælger du brillestyrken i læsebriller?

    Læsebriller er manges første oplevelse med synskorrektion. Lær at vælge det rigtige par.

    Læs mere