Brillerecept

Forstå din brillerecept

Når du har fået foretaget din synstest, vil optikeren give dig en kopi af dine styrker. Denne indeholder de præcise mål og styrker på den type glas, som du behøver for at have det optimale syn.

Men hvad betyder disse betegnelser?

brillerecept

SPH (Sfære)
Et + indikerer at du er langsynet, som betyder at du har svært ved at se ting tæt på dig. Et - viser at du har svært ved at se ting på afstand uden briller. Tallet kan være lille eller stort, eksempelvis 0,25 eller 6,00. Jo højere tallet er jo stærkere glas behøves. Dette kan have betydning for dit valg af stel. Jo højere tallet er, behøves en større kurve på glasset.

CYL (cylinder)
Andelen af astigmatisme som fremkommer ved en irregulær formet honhinde. Står der ikke noget under CYL betyder det at du ikke har bygningsfejl og dit øje er perfekt sfærisk formet, som en fodbold. Hvis der er et lavt tal eksempelvis 0,25 betyder det at dine øjne næsten er runde. Et højt tal eksempelvis 3,00 betyder at dine øjne har en oval form

AXE (Akse)
Retningen af astigmatisme, målt i grader. Tallet har ikke noget med dit syn at gøre, men hjælper dem som fremstiller glassene, til at anbringe dem i den rigtige vinkel i stellet.

ADD (addition)
Dette punkt herunder angiver hvor meget, tillægskorrektion som behøves for at du kan fokusere på tæt hold. Hvis der er opført en måling i denne del, betyder det at du har forskellige styrker for nærsyn og langsyn. Det kan være, at du har behov for brilleglas med glidende overgang.