Passer kontaktlinser til min aktive livsstil?

Der er fart på i hverdagen med sport, arbejde og mange andre ting. Læs her om dine kontaktlinser kan følge med.

Dit syn skal ikke forhindre dig i at leve det liv, du har lyst til eller bestemme hvor, hvornår, eller hvordan du gør ting. Sådan er det desværre ikke altid, hvis du bruger briller.

Men hvad så med kontaktlinser? I denne artikel kan du læse alt om, hvordan kontaktlinser passer til en aktiv livsstil. 

Kan jeg bruge kontaktlinser, når jeg er fysisk aktiv?

Ja, i høj grad! Hvis du er vant til at bruge briller, gør kontaktlinser en virkelig stor forskel, når du dyrker sport og i det hele taget er fysisk aktiv.

Der er mange fordele ved kontaktlinser. For eksempel glider linserne ikke ned ad dit ansigt, hvis du sveder, eller hopper op og ned, mens du løber og bevæger dig. Og de kommer heller ikke i vejen, hvis du dyrker boldsport eller anden kontaktsport.

Kontaktlinser giver også større stabilitet i dit syn, når du er i bevægelse , og et bredere synsfelt under fysisk aktivitet. Læs mere om de bedste kontaktlinser til sport.

Kan jeg få kontaktlinser med UV-beskyttelse?

Der findes mange forskellige kontaktlinser med UV-blokerende filter. De fås med forskellige grader af beskyttelse, så de kan tilpasses lige præcis dine behov.

UV-kontaktlinser har en god effekt, men brug også gerne et par solbriller for at opnå den fulde beskyttelse.

Den bedste beskyttelse mod solens stråler er forskellig fra person til person og afhænger blandt andet af dine øjne og din livsstil samt vejr og klima. Tal med din optiker om, hvad den bedste løsning er for dig. 

Læs mere om sol og kontaktlinser.

Er brillerne i vejen, når du er fysisk aktiv?

Prøv kontaktlinser til en aktiv livsstil

Bestil en tid

Kan jeg svømme, når jeg har kontaktlinser på?

Svømning og anden vandsport, hvor du kommer i tæt kontakt med vand, er undtagelsen fra reglen.

Det skyldes, at linserne kan optage bakterier fra vandet, som efterfølgende kommer i kontakt med dine øjne. Hvis du alligevel har kontaktlinser på i vandet, er det vigtigt at skifte linsen (hvis det er en endagslinse) eller rengøre linsen (hvis det er en månedslinse), så snart du kommer op af vandet igen.

Den bedste og mest sikre løsning til vand er svømmebriller med styrke. 

Kan jeg have mine endagslinser på hele dagen?

De fleste sætter deres linser i om morgenen og tager dem ud om aftenen, inden de går i seng.

Hvis du oplever irritation i øjnene, kan det være en god ide at give øjnene en pause fra kontaktlinserne ved at skifte til et par briller, så øjet kan få tilført noget ilt. I det hele taget er det vigtigt at være opmærksom på, hvordan dine øjne reagerer på kontaktlinserne i løbet af dagen.

Hvis du gerne vil undgå at tage dine linser ud, inden du går i seng, kan du overveje at bruge døgnlinser.

Kan jeg bruge kontaktlinser til en hel arbejdsdag foran computeren?

Helt overordnet er det ikke et problem at arbejde på computer, når du bruger kontaktlinser.

Nogle blinker mindre hyppigt, når de kigger på  en computerskærm. Det forårsager mindre naturlig fugtighed i øjnene og kan derfor  medføre tørre øjne.

Hvis du oplever ubehag ved tørre øjne foran computeren, kan du overveje at bruge en anden type kontaktlinser. Nogle linser er specielt designet til at holde dine øjne fugtige.

Kort sagt: Du kan sagtens bruge kontaktlinser til arbejde på computer, og hvis du oplever tørhed, kan du eventuelt skifte til linser lavet af silikone-hydrogel.

Kan jeg bruge make-up, når jeg har kontaktlinser på?

Du kan sagtens bruge make-up  til øjenområdet, når du har kontaktlinser på. Uden problemer. Det er faktisk ofte meget nemmere at lægge make-up, når du har kontaktlinser på, fordi du faktisk kan se, hvad du laver.

Som altid er hygiejne vigtigt, når det gælder kontaktlinser. Du skal derfor altid tage dine linser på, inden du lægger makeup, og tage dem ud, inden du begynder at fjerne makeuppen igen.

Kan jeg lave mad, mens jeg har kontaktlinser på?

Du kan have kontaktlinser på til al slags madlavning, også når du griller eller står ved en brandvarm pizzaovn.

Det er en stor misforståelse, at kontaktlinser kan smelte i dine øjne, som nogle har hørt historier om.

Faktisk er kontaktlinser ret praktiske, da de ikke dugger, som brilleglas kan gøre, og  heller ikke flytter på sig, når du bevæger dig omkring  i køkkenet.

Kan vejret påvirke mine kontaktlinser?

Vejrforhold har meget mindre indflydelse på  kontaktlinser end på  briller. For eksempel kan kontaktlinser ikke blive duggede eller ramt af regndråber som brilleglas.

Varmt vejr har heller ikke nogen indflydelse på dit syn eller  dine øjne, når du har kontaktlinser på.  Det er en stor misforståelse, at  kontaktlinser kan  smelte i dine øjne. I nogle tilfælde kan dine øjne tørre hurtigere ud ved meget høje temperaturer, men det kan nemt løses med øjendråber.

Hvis du har følsomme øjne, der nemt bliver tørre, og du planlægger at besøge et meget anderledes klima end det, du er vant til, kan det være en god ide at spørge din optiker, om der er nogle bestemte hensyn, du skal tage.

Koldt vejr har generelt ikke nogen indflydelse på kontaktlinser, da linserne automatisk opvarmes af din kropstemperatur. I nogle tilfælde kan den kolde luft dog forårsage tørhed, som nemt og hurtigt kan behandles med øjendråber.