Øjensygdomme

Høfeber

Høfeber (allergisk rhinitis) er en allergisk reaktion mod pollen, som er fint støv, der frigives fra planter i pollensæsonen. 

Røde øjne

Det kan se alvorligt ud, men røde øjne er som regel et symptom på en mindre alvorlig tilstand som øjenbetændelse.

Tørre øjne

Tørre øjne er en forholdsvis almindelig tilstand, som opstår, når øjnene ikke producerer tårer nok, eller når tårerne fordamper for hurtigt.

Våde øjne

Våde øjne kan opstå, hvis tåreproduktionen er for høj, ofte pga. tørhed (som øger produktionen af reflekstårer), eller hvis tårerne ikke drænes ordentligt. Uanset årsag kan våde øjne medføre irritation og et sløret syn.

Få svar på dine spørgsmål

Hvad er glaslegemet?

Glaslegemet er den gennemsigtige, farveløse, gellignende masse, der udfylder kammeret bag øjets linse.

Hvad er fotoreceptorer?

Fotoreceptorerne (stave og tappe) er celler, der, når de rammes af lys, skaber en nerveimpuls, der går videre til hjernen og får os til at se.

Hvad er meibomske kirtler?

Meibomske kirtler er kirtler, der sidder i på øjenlågene (i tarsalpladerne). De sidder parallelt. Kirtlerne producerer en væske, som er en del af tårerne.

Hvad er den gule plet (makula)?

Den gule plet, der også kaldes makula, er det ovale område i midten af nethinden bagerst i øjet. Den indeholder den største koncentration af tappe. Det er det område, der frembringer vores skarpeste syn. I midten af den gule plet sidder fovea.