1. Øjenmuskler
Hvert øje har seks primære øjenmuskler. Disse øjenmuskler sørger for, at øjet kan bevæge sig i forskellige retninger. For at se kunne skarpt og undgå at se dobbelt, har vi brug for at særligt disse øjenmuskler fungerer korrekt.
2. Sclera (senehinden)
Sclera (senehinden) er det ydre hvide, fibrøse beskyttende lag af øjet, der hovedsageligt indeholder kollagen og en del elastisk fiber.
3. Choroidea (årehinden)
Choroidea (årehinden) er det vaskulære lag i øjet. Det giver næring til nethinden gennem blodkar. Choroidea (årehinden) ligger mellem sclera (senehinden) og retina (nethinden).
4. Retina (nethinden)
Retina (nethinden) danner det inderste lag (den lysfølsomme "skærm") i vores øje og består af 10 lag. Et af lagene indeholder fotoreceptorerne, der er bedre kendt som stavene og tappene.
5. Optisk nerve
Den optiske nerve er en sensorisk nerve, som danner forbindelsen mellem hjernen og øjet. Retina (nethinden) bliver stimuleret af lyset i øjet, og den optiske nerve overfører disse oplysninger som impulser til hjernen, hvor de behandles til billeder - så vi kan se.
6. Øjenlinse
Øjenlinsen er den del af øjet, som ligger mellem cornea (hornhinden) og retina (nethinden). Øjenlinsen gør øjet i stand til at skifte fokus fra et objekt langt væk til et objekt tæt på og giver dermed et skarpt billede af det objekt, der skal formes på nethinden.
7. Cornea (hornhinden)
Hornhinden er den gennemsigtige og beskyttende yderste del af øjet, gennem hvilket lyset falder igennem. Den består af fem lag. Lagene forbliver transparente på grund af en meget regelmæssig fordeling af cellerne.
8. Pupil
Pupillen er et hul i midten af iris (regnbuehinden) og sidder bag cornea (hornhinden). Gennem pupillen kan øjets inderside ses med specielt udstyr. Fordi den absorberer lys, ser pupillen sort ud.
9. Iris (regnbuehinden)
Iris (regnbuehinden) angiver øjenfarven. Mængden af transmitteret lys til retina (nethinden) bestemmes af to muskler. Sammentrækning af pupillens sphincter muskel gør pupillen mindre, så mindre lys transmitteres og sammentrækning af pupillens dilatator muskel gør pupillen større, så mere lys transmitteres.
Kom ind og få en synstest
Hos Louis Nielsen er en undersøgelse af synet mere end blot et tjek af dine øjnes styrke og sundhed. Vi undersøger, om du er langsynet, nærsynet eller har andre tilstande som kan afhjælpes med briller eller kontaktlinser. Vi undersøger desuden, hvordan dine øjne fungerer, herunder om dine øjenmuskler er svækkede og vi kan opdage eventuelle tidlige tegn på en række helbredsproblemer.