Hvad er langsynethed?

Kan du nemt læse skilte på afstand, men har problemer med tydeligt at se de noter, du har skrevet ved dit skrivebord? Hvis det er tilfældet, kan du have en meget almindelig tilstand kaldet langsynethed eller hyperopi.

Langsynethed kan påvirke mennesker i alle aldre, men det er især almindeligt hos personer over 40 år. Det kan nemt korrigeres med briller eller kontaktlinser.

Symptomer

Når du har langsynethed, ser du oftest objekter på afstand mere klart, end når de er tæt på. Jo tættere du kommer på objektet, jo mere sløret bliver det. Symptomerne forværres med alderen.

Øjet kan helt eller delvist kompensere for langsynethed, så du ikke bemærker det så meget, især når du er yngre. Men efterhånden som du ældes, og øjets evne til at stille skarpt på tæt hold mindskes, kan din langsynethed forværres.

Symptomer på langsynethed omfatter:
 

  • Hovedpine
  • Trætte øjne
  • Sløret syn

Få svar på dine spørgsmål

Jeg er langsynet. Hvad er de bedste brilleglas til mig?

Brilleglas til langsynede er konvekse eller tykkere i midten, og indtil for ikke så længe siden fik de brugerens øjne til at virke større. Takket være nye materialer kan teknikerne nu gøre disse glas fladere på forsiden, så glassene bliver lettere og forstørrer øjnene mindre. Denne type glas kaldes asfæriske glas.

Hvad er hyperopi/langsynethed, og hvordan kan det afhjælpes?

En person der er langsynet, kan tydeligt se ting, der er langt væk, men kan have svært ved at se tæt på. Det skyldes øjets form, hvor øjeæblet er lidt for kort. Det afhjælpes med briller eller kontaktlinser, hvor glassene eller kontaktlinserne har plus-styrke og har en konveks form, dvs. buer udad. Hvis du er langsynet, skal du have briller eller kontaktlinser med en plus-styrke, f.eks. +2,5 dioptri.