Hvad er makuladegeneration (AMD)?

Makuladegeneration er en tilstand, hvor  del af nethinden, der kaldes makula mister evnen til at opdage lys, som den skal. Dette forringer dit syn, især ved aktiviteter der kræver opmærksomhed på detaljer, som f.eks. læsning og skrivning. Det kan udvikle sig med alderen og er især almindeligt hos personer over 60 år.

Symptomer

Makuladegeneration udvikler sig over tid og forekommer ofte i begge øjne, selv om hvert øje kan blive påvirket forskelligt. Det er ikke nødvændigvis mærkbart i de tidlige stadier, men symptomerne kan variere afhængigt af den type makuladegeneration, du har. 

Tør AMD
 
Tør AMD er den mest almindelige type makuladegeneration. Det skyldes en gradvis forringelse af de lysfølsomme celler i makula over en årrække.
 
Det kan påvirke din evne til at se detaljer, når du læser, bruger computeren, ser fjernsyn, kører bil og ved andre daglige aktiviteter. I de tidlige stadier af tør AMD kan du have få til ingen symptomer. Men efterhånden som tilstanden skrider frem, kan du begynde at udvikle et par blinde pletter i dit centrale syn.
 
Våd AMD
 
Ved våd AMD er der et pludseligt og drastiskt fald i dit centrale syn, oftest på et øje ad gangen. Våd AMD udvikler sig typisk hos mennesker, der allerede har tør AMD. Det er forårsaget af en vækst af blodkar under makula, som kan lække eller danne ar. Det er meget vigtigt at kontakte din øjenlæge eller lægen så hurtigt som muligt, hvis du oplever usædvanlige symptomer som lige linjer, der opleves bølget/forvrænget, eller hvis du får et pludseligt opstået nedsat eller sløret syn.

Få svar på dine spørgsmål

Hvordan behandles aldersrelateret makuladegeneration (AMD)?

I de senere år er der fremkommet behandling for visse typer våd AMD, men der er endnu ikke nogen behandling for tør AMD. I nogle tilfælde kan øjenlægen anbefale en bestemt type kosttilskud til personer med tør AMD, hvilket kan reducere risikoen for, at det udvikler sig til våd AMD. Spørg dog altid øjenlægen til råds herom. Ved våd AMD vokser der nye blodkar ved den gule plet (makula), og disse kar lækker. De lækkende kar kan tætnes vha. laserbehandling. Der findes også nyere behandlingsformer, der omfatter indsprøjtning af lægemidler i øjet, f.eks. 'Lucentis', som kan forebygge eller endda reparere de skader, som våd AMD har forårsaget.