Et godt syn er afgørende for dit barns indlæring. Det er gennem øjnene, at børn lærer at sortere og kategorisere efter form og farve, store og små, mange og få. Faktisk finder 80% af læring sted gennem synet i løbet af de første 12 år af dit barns liv. 

Kort efter fødslen undersøger en børnelæge dit barns syn. Et nyfødt barns øjne er kun omkring 75% af størrelsen af en voksens øjne, og deres syn vil fortsætte med at udvikle sig gennem de første år af deres liv. Derfor er der behov for flere undersøgelser af dit barns øjne for at opdage eventuelle syns- og øjenproblemer.
 
De fleste børn får en synsscreening eller en øjenundersøgelse som en del af en regelmæssig lægeundersøgelse, men de er ikke så grundige som en omfattende synstest. Børn under 10 år skal have deres øjne testet og undersøgt af en øjenlæge, før de for første gang kan få briller til at korrigere deres syn.
 
Problemer med at se klart kan forsinke børns udvikling - hvordan de lærer, hvordan de føler, og hvordan de leger. Derfor er det meget vigtigt at være på forkant, når det kommer til dit barns syn.

Tegn på dårligt syn hos børn

Børn kan ikke vide, om deres syn er dårligt eller anderledes, men det kan være et tegn på et svækket syn, hvis du bemærker, at de:

01

Sidder for tæt på tv'et, computeren eller andre digitale skærme

02

Gnider deres øjne ofte

03

Er klodsede og ofte snubler eller støder ind i ting

04

Kniber øjnene sammen eller misser med øjnene

05

Få dit barns syn testet

Komfortable og holdbare brillestel til dit barn

Vores stel er specielt designet til små ansigter og til at holde til leg og en aktiv barndom. Se alle vores søde, seje og farverige brillestel, som dit barn vil elske.

Hold dig aktiv med kontaktlinser

For børn og teenagere kan kontaktlinser være en god og praktisk løsning til en mere aktiv livsstil. Kontaktlinser fås i dag med næsten alle styrker og kan med fordel bruges til sport og andre fritidsaktiviteter, hvor briller kan være i vejen.

Få svar på dine spørgsmål om børns syn

Hvornår bør børn få foretaget deres første synstest?

Der findes synstests til spædbørn og førskolebørn, der ikke kan læse. Hvis du er bekymret over dit barns syn, skal du opsøge en optiker, der vil foretage en synstest. Hvis du ikke er bekymret, er det dog nok bedre at vente, til barnet er lidt ældre – f.eks. 3-3,5 år – før barnet får foretaget en komplet synstest. Selvom barnets syn ser ud til at være i orden, er det en god ide at tage barnet med til en komplet synstest hos en optiker, når barnet kommer i skolealderen, blot for at sikre, at barnet ikke har synproblemer, der kan påvirke skolegangen.

Hvor almindeligt er amblyopi/dovent øje?

Amblyopi eller 'dovent øje' rammer ca. 2 % af befolkningen og forekommer ofte hos børn under otte år, mens deres syn stadig er under udvikling.

Skal mit barn have briller?

Dit barn skal have briller, hvis det har nedsat syn. Et nedsat syn hos børn viser sig i de fleste tilfælde ved en række symptomer, du som forælder kan være opmærksom på i dagligdagen. Det kunne fx være et symptom på synsproblemer, hvis dit barn ofte blinker eller gnider sig i øjnene.

Det kan også være, hvis dit barn er usædvanlig klodset og snubler over ting, eller hvis barnet har en tendens til at sidde tæt på computer- eller tv-skærmen.

Ingen børn er dog ens og enhver mistanke bør tjekkes efter. Det hjælper en optiker gerne med, dog skal alle børn under 10 år også altid undersøges af en øjenlæge, hvis det er første gang, de skal have briller.