Langsynethed

Langsynethed eller hyperopi er en almindelig tilstand, hvor du kan se objekter på afstand klart, men objekter på nært hold kan synes uklare og sløret og/eller du kan opleve træthed og hovedpine.

Få mere at vide

Nærsynethed

Nærsynethed eller myopi er en almindelig tilstand, hvor du kan se objekter på tæt hold klart, men objekter på afstand synes uklare og slørede.

Få mere at vide

Bygningsfejl

Bygningsfejl er en almindelig tilstand, hvor en forskel i øjeformen forårsager sløret eller forvrænget syn.

Få mere at vide

Få svar på dine spørgsmål

Jeg bliver ved med at se lysende pletter. Er det noget, jeg skal bekymre mig om?

Lysglimt kan have forskellige årsager. Hvis det virker som om, de er mønstrede eller går i siksak, kan de skyldes migræne. De fleste lysglimt forekommer imidlertid sammen med fluer og skyldes som regel, at den gellignende masse i øjet gnider mod eller trækker i nethinden. Som med fluer er det en god ide at få foretaget en synstest hos en optiker, hvis det virker som om, de kommer oftere eller forværres.

Hvad er herpes keratitis?

Herpes keratitis er betændelse i hornhinden, som ofte skyldes den samme virus, som forårsager forkølelsessår, nemlig herpes simplex.

Herpes simplex virussen (HSV) påvirker i første omgang kun din hornhindes ydre lag, men bliver det ikke behandlet, kan virussen brede sig og angribe den indre del af hornhinden (stromal keratitis).

Herpes keratitis kan på dette stadie være årsag til udvikling af regnbuehindebetændelse, og i de sværeste tilfælde kan virussen medføre en synsnedsættelse eller blindhed.

Hvordan bliver man smittet?

De fleste bliver smittet med HSV som barn uden at lægge mærke til det, da immunforsvaret bekæmper virussen. Virussen forsvinder dog ikke fra kroppen, men ligger i stedet i dvale og kan bryde ud ved senere lejlighed.

De fleste mennesker over 30 år bærer således den type virus, som kan give hornhindebetændelse i sig, uden at være syg.

Betændelsen bryder ofte ud i forbindelse med en anden sygdom eller faktorer, som svækker immunsystemet.

Blandt andet kan følgende være en udløsende faktor til herpes keratitis

 • Influenza
 • Forkølelse
 • Feber
 • Kraftig lyspåvirkning
 • Stress
 • Menstruation
 • Medicin

Virussen kan også smitte fra person til person, så du bør undgå direkte kontakt med smittede personer. Du bør også være forsigtig, når du håndterer kontaktlinser og overholde de hygiejniske retningslinjer anbefalet af din optiker eller øjenlæge.

Hvad er symptomerne på herpes keratitis?

Virussen rammer som regel kun det ene øje, men som med andre virusinfektioner er der risiko for, at det spreder sig til det andet øje, hvis du fx gnider dig i det syge øje og derefter i det raske øje.

Symptomer på herpes keratitis er

 • Rødt øje
 • Følelsen af at have noget i øjet
 • Et sløret syn på den infektionsramte øje
 • Smerter i øjet
 • Lysfølsomhed
 • Tåreflåd eller rindende øje

Du bør være særlig opmærksom på symptomer som smerter, rødme og nedsat syn. I disse tilfælde anbefaler vi at opsøge læge med det samme.

Hvordan behandles herpes keratitis?

Der findes ingen decideret kur mod herpes keratitis, fordi virussen – som det også er tilfældet med forkølelsessår – forbliver i kroppen. Symptomer og gener kan dog behandles med antivirusdråber.

Ved de lettere tilfælde af herpes keratitis heler hornhinden af sig selv i løbet af 1-2 uger. Skyldes betændelsen et svækket immunsystem, kan den dog være længere tid om at hele.

Ved svære tilfælde af herpes keratitis gives ofte binyrebarkhormon for at forkorte sygdommens varighed, ligesom det også kan være nødvendigt, at skrabe de skadede celler væk fra hornhindens overflade under en lokalbedøvelse.

Hvordan påvirker gigt øjnene?

Ved gigt opstår der inflammation i forskelligt væv i kroppen, hvilket medfører smerter og stivhed. I visse tilfælde bliver tårekirtlerne også betændt, hvilket medfører en reduktion af tåreproduktionen. Den normale tåreproduktion bader øjet, vasker fremmedlegemer ud og holder øjet fugtigt. Hvis øjet ikke bades med tårer, bliver det rødt og irriteret og begynder at klø.

Hvad er keratoconus, og hvordan behandles det?

Det er en lidelse, hvor midten af hornhinden bliver tyndere. Pga. trykket fra kammervandet bag hornhinden får den en kegleform og bøjer meget mere fremad end normalt. Det medfører en bygningsfejl, der til at begynde med kan afhjælpes med briller. Efterhånden som sygdommen udvikler sig, bliver synet så dårligt, at man må gå over til hårde kontaktlinser. Kontaktlinserne gør synet skarpt igen ved at erstatte den uregelmæssige hornhindeoverflade med en glat overflade. Efterhånden som hornhinden bliver tyndere, skal der tages flere foranstaltninger for at bevare synet. Der findes specielle keratoconuslinser.

Hvordan behandles allergiske symptomer i øjnene?

Behandlingen af allergiske symptomer i øjnene er som regel at undgå allergenet (årsagen til allergien, f.eks. pollen). Det er især vigtigt for personer, der lider af allergisk øjenbetændelse (allergisk øjenkatar). Hvis det ikke er muligt, er der imidlertid flere måde at lindre symptomerne på. Nogle allergiske reaktioner kan lindres med kolde omslag og kunstig tårevæske. Antihistaminer, der fås i håndkøb, kan også hjælpe. Hvis disse metoder ikke hjælper hurtigt, eller hvis symptomerne er meget alvorlige, skal du henvende dig til en optiker eller din læge. De vil kunne anbefale andre metoder til hurtig lindring af symptomerne.