Hvad er natteblindhed?

Natteblindhed, også kaldet nyctalopi, er en form for svagt syn. Personer med natteblindhed oplever dårligt syn om natten eller når det er mørkt. Selvom ordet "natteblindhed" indikerer, at man ikke kan se om natten, er dette ikke sandt. Man har bare sværere ved at se eller køre i mørket.

Natteblindhed - årsager og behandling

De fleste typer af natteblindhed kan behandles, men nogle få typer kan ikke. Kontakt din læge for at afdække årsagen til dit dårlige syn. Når du kender årsagen til dit problem, kan du tage skridt mod at korrigere dit syn.

Symptomer

Det eneste symptom på natteblindhed er, at det er svært at se i mørke. Der er større risiko for at blive natteblind, når dine øjne overgår fra et område med høj lyseksponering til et område uden meget lys, f.eks. når du træder ind i en bygning fra en solrig gade. 

night-blind-800x600-mid-column.jpg

Årsager

Visse øjensygdomme kan forårsage natteblindhed, herunder:  

  • Nærsynethed  
  • Grå stær eller uklarhed af øjets linse  
  • retinitis pigmentosa, hvor mørkt pigment akkumuleres i nethinden og forårsager tunnelsyn 
  • usher syndrom, en genetisk lidelse, der påvirker både hørelse og syn

Ældre voksne har større risiko for at udvikle grå stær. De er derfor mere tilbøjelige til at opleve natteblindhed på grund af grå stær end børn eller unge voksne.  

I en række tilfælde, normalt i dele af verden med en mindre varieret kost, kan A-vitaminmangel også føre til natteblindhed. Vitamin A, også kaldet retinol, spiller en rolle i at konvertere nerveimpulser til billeder i nethinden. 

Nethinden er et lysfølsomt område bagerst i øjet.   Fordi vitamin A er fedtopløseligt, er mennesker med bugspytkirtelinsufficiens - der er mindre i stand til at absorbere fedt – i større risiko for A-vitaminmangel. 

Dette øger også chancen for, at de bliver natteblinde.   Personer med højt blodsukker eller diabetes har også større risiko for at udvikle øjensygdomme, såsom grå stær, der fører til natteblindhed

Briller til natteblindhed

Hvis du kører om natten, vænner dine øjne sig langsomt til mørket og efter 15-20 minutter vil du have optimalt nattesyn. På dette tidspunkt, vil lyset fra modkørende bilister virke meget skarpt og irriterende. Det er fordi øjnene har aklimeret sig til mørket og ikke er klar til det intense lys. Efter mødet med den modkørende bil vil det tage tid før du har optimalt nattesyn igen. 

Bestemte brilleglas kan reducere genskinnet fra andre biler og forstærke kontraster på vejen. Hvis du lider af natteblindhed, kan du booke en tid hos Louis Nielsen for at få tjekket, om der er noget, der kan afhjælpe dine symptomer.