Kløende øjne

Kløende øjne er ofte forårsaget af allergi eller tørre øjne. Hovedårsagen til kløende øjne er høfeber, som er en allergi, der påvirker næsen og øjnene. Høfeber er en reaktion på pollen fra græs og træer, der opsamles af vinden og blæses rundt i luften.

Hvad forårsager øjenallergi?

En øjenallergi er immunsystemets måde at reagere på eksterne luftbårne materialer som pollen (høfeber), støvmider og andre substanser, der kan irritere øjnene. Det er tiltænkt som en forsvarsteknik for at hjælpe, men det kan skabe en overreaktion i immunsystemet. Hvis det sker, stiger produktionen af histaminer. Det er disse, der forårsager kløende og røde øjne.

Symptomer på øjenallergi

Det er forskelligt fra person til person, hvordan øjenallergi føles. Det kan være svært at beskrive for andre. Øjenallergi er en naturlig reaktion, som mange oplever og der er er mange, der ikke bliver undersøgt for, hvorfor de får allergiske reaktioner i øjnene.

Symptomerne på allergi i øjnene er ofte de samme som ved forkølelse:

  • Røde øjne, kløe og øjenirritation
  • Øjne, der løber i vand
  • Tilstoppet, irriteret næse og/eller løbende næse
  • Gentagende nyseanfald
  • Hovedpine
  • Udmattethed eller svært ved at koncentrere sig

Alvorligheden af en allergisk reaktion, kan være aldersrelateret. Mange oplever, at symptomerne aftager med alderen.

itchy-eyes-800x600-mid-column.jpg

Er det farligt at klø sig i øjnene?

Det korte svar er, at kløende øjne ikke er farlige. Hos nogle, kan de indikere en irriterende allergi, f.eks. kontaktlinseallergi eller øjenallergi kombineret med eksem. Sjældnere former for allergi kan skade hornhinden. Hvis du lider af kløende øjne, røde øjne eller øjenirritation i en længere periode, kontakt da en optiker eller din læge.

Kløende øjne - behandling

Hvis du lider af kløende øjne forårsaget af høfeber, er det vigtigt at begrænse eksponeringen overfor allergenet: Luk døre og vinduer, vask dit tøj og sengetøj ofte og undgå områder, hvor der er meget pollen. Hvis dette ikke er nok, findes der forskellige typer af øjendråber og næsespray (antihistaminer), som hæmmer produktionen og effekterne af histaminerne. Antihistaminer findes også som tabletter. Hvis du oplever nogle af ovenstående symptomer, kontakt da din læge eller find din lokale optiker her.