Hvad er røde øjne?

Hvis dine øjne ser mere røde ud end normalt, kan det være tegn på irritation, betændelse eller infektion. Røde øjne kan være et tegn på en mere alvorlig tilstand, hvis du også oplever smerter og øget lysfølsomhed i øjet.

Symptomer

Rødme omkring øjnene er det primære symptom på denne tilstand. Det kan være et mere alvorligt tilfælde af røde øjne, hvis du også oplever:

  • Øjensmerter
  • Nedsat syn
  • Lysfølsomhed
  • Hovedpine
  • Kvalme

Kontakt din optiker, øjenlæge eller læge med det samme, hvis du har nogen af disse symptomer eller har såret eller ridset dine øjne.

Få svar på dine spørgsmål

Hvor mange timer om dagen bør man bruge kontaktlinser?

Det afhænger i en vis grad af dine øjne, og optikeren vil kunne fortælle dig, hvad der er bedst i dit tilfælde. Som tommelfingerregel bør du højst have kontaktlinserne på, indtil dine øjne virker irriterede og tørre. Hvis du bruger dem længere, kan din øjne blive røde og risikoen for infektion øges. Hvis du mærker ubehag, når du har kontaktlinser i, skal du tage dem ud hurtigst muligt, rense dem grundigt og sætte dem i igen. Hvis de fortsætter med at genere, skal du tage dem ud med det samme og henvende dig til optikeren hurtigst muligt. Der er muligvis ikke noget problem, men det er alligevel bedst at få det undersøgt.

Hvad skal jeg gøre, hvis jeg glemmer at tage mine kontaktlinser ud, før jeg går i seng?

Selv hvis du kun sover et øjeblik med kontaktlinserne i, kan de sætte sig fast på øjets overflade, især hvis du er dehydreret, f.eks. hvis du har drukket alkohol. Forsøg aldrig at tage kontaktlinserne ud, hvis de sidder for godt fast. Blink i stedet og dryp evt. øjnene med specielle øjendråber, indtil øjenoverfladen bliver fugtig. Så vil kontaktlinserne kunne bevæge sig igen, og du kan tage dem ud. Det vil være fornuftig at lade være med at bruge kontaktlinser den følgende dag, så dine øjne får en chance for at komme sig. Hvis du oplever vedvarende ubehag eller har røde øjne, skal du henvende dig til optikeren hurtigst muligt. Hvis din livsstil kræver, at du er nødt til at have kontaktlinser på i meget lange perioder og endda sove med dem, skal du bruge en kontaktlinsetype, der er beregnet til det. De kaldes døgnlinser. Spørg optikeren, om du kan bruge den type kontaktlinser.