7 grunde til, at du bør få en synstest

01

Ser cirkler af lys og flydende pletter

02

Trætte øjne og hovedpine

03

Læsevanskeligheder

04

Sløret syn for objekter, der er tæt på (Langsynethed) eller langt væk (Nærsynethed)

05

Tørre, røde eller kløende øjne

06

Forandring af synet, især hvis du er over 40 år

07

Medicinske årsager eller en familiehistorik af sygdomme, som grøn stær (glaukom), makuladegeneration (AMD) eller højt blodtryk, kan påvirke dit syn

Hvor ofte bør du få foretaget en synstest?

Vi anbefaler, at du får foretaget en synstest mindst hvert andet år. En synstest med sundhedstjek tager ikke lang tid, men det er en god investering i at opretholde og have et godt syn i fremtiden.

Mange udsætter det eller tror, at vi har et perfekt syn og ikke behøver en synstest. Men husk på, at dit syn kan ændre sig hele livet. 50% af synstab kan forebygges, og regelmæssige synstests kan hjælpe dig med at gøre det. 

Få svar på dine spørgsmål

Hvordan foregår en synstest?

En synstest kan foregår på flere forskellige måder, men tager altid udgangspunkt i dig og dit behov.

Typisk foregår en synstest med nogle indledende spørgsmål til dit syn, hvorefter vi foretager forskellige målinger og test af dine øjne og dit syn. Når vi er igennem alle vores målinger, fremlægger vi resultaterne og sammen finder vi den optimale løsning til dig.

Hvordan finder optikeren ud af, om en person er svagsynet?

Optikeren kan finde ud af, om man er svagsynet ved at teste synet med en Snellen-tavle. En svagsynet person kan muligvis ikke se tydeligt selv med de bedst mulige almindelige glas. En anden måde at identificere svagsyn på er, at den svagsynede fortæller, om problemer med almindelige dagligdags ting, f.eks. at genkende ansigter og problemer med at komme rundt. Standardundersøgelser af kontrastfølsomhed og synsfelter er også nyttige værktøjer til at finde ud mere om synsproblemer.

Findes der to forskellige aftaler til briller og kontaktlinser?

Jeg har for nylig fået foretaget en synstest, hvor jeg sagde, at jeg godt vil have kontaktlinser, men optikeren har givet mig en ny aftale. Er det noget, jeg skal være bekymret for?

Det er normalt at have to forskellige aftaler. Ved den første aftale undersøgte optikeren, om dine øjne er sunde og raske, og om du har brug for briller/kontaktlinser. Ved kontaktlinseaftalen tjekker optikeren dit syn igen, men undersøger også, om du kan bruge kontaktlinser, og hvis du kan, hvilken type kontaktlinser, der passer bedst til din livsstil.

Skal optikeren have at vide, hvornår jeg sidst fik foretaget en synstest?

Ja. Datoen for din sidste synstest er vigtig. Hvis en 70-årig kvinde f.eks. sidst fik foretaget en synsprøve for et halvt år siden, og hendes styrke har ændret sig med -1,50, kan det tyde på, at hun har grå stær, som udvikler sig meget hurtigt. Hvis den samme ændring skete over en periode på tre år hos en nærsynet 22-årig, vil det vække mindre bekymring, da det sikkert skyldes, at hun bare er blevet mere nærsynet.

Har jeg brug for en synstest, selvom jeg har været til kontaktlinsekontrol?

Hvis du ikke har fået foretaget en synsprøve for nylig så ja. Ved en kontaktlinsekontrol undersøger optikeren den del af øjets overflade, kontaktlinsen berører, samt hvor godt du ser med dine kontaktlinser, og kontrollerer, at de sidder rigtigt. Ved en omfattende synsprøve måler vi dit syn og finder ud af, præcis hvordan din styrke skal være for at give dig et tydeligt syn. Synsprøven omfatter også undersøgelse af selve øjet og ser vi noget usædvanligt, så henviser vi til en læge eller øjenlæge for nærmere udredning.

Hvad koster en synstest hos Louis Nielsen?

Hos Louis Nielsen koster en synstest 245 kr. og inkluderer et sundhedstjek, hvor vi også tjekker dit syn for tegn på forskellige øjensygdomme og andre livsstilssygdomme, som kan opfanges i øjet.