Hvordan påvirker diabetes synet?

Diabetes er en af de mere almindelige årsager til synsproblemer i den vestlige verden. Diabetes kan beskadige de små blodkar i øjet, hvilket kaldes diabetisk retinopati. Diabetisk retinopati kan forårsage betydelig svækkelse eller tab af synet, hvis det efterlades ubehandlet.

Symptomer

Diabetisk retinopati har ikke mærkbare symptomer i de tidlige stadier, så det er ikke sikkert, at du er klar over, at du har lidelsen. Men med en screening eller synstest med sundhedstjek kan diabetisk retinopati opdages, før du selv bemærker nogen ændringer i dit syn. Og så er det især vigtigt at få dine øjne kontrolleret regelmæssigt, hvis du er diabetiker, da den tidlige behandling kan forebygge, forsinke eller reducere synstab.

Diabetes kan påvirke refraktionen, hvis blodsukkeret svinger meget, så kan styrkerne i  briller/kontaktlinser også svinge meget - nogle diabetikere kan derfor opleve dage, hvor deres ellers udmærkede briller/kontaktlinser ikke fungerer så godt. Derudover bør diabetikere også være ekstra opmærksomme på at overholde deres kontaktlinsekontroller, idet mangeårig diabetes nedsætter følsomheden i hornhinden, så man ikke nødvendigvis selv kan mærke, om hornhinden er sund og rask og om det dermed er forsvarligt at fortsætte med kontaktlinsebrug.

Få svar på dine spørgsmål

Jeg har lige fået stillet diagnosen diabetes. Betyder det, at jeg bliver blind?

Selvom du har fået diagnosen diabetes, betyder det ikke, at du vil få øjenproblemer eller miste synet, men der er dog større risiko for det, end hvis du ikke havde diabetes. Derfor anbefales du at gå regelmæssigt til optiker/øjenlæge eller henvende dig lige så snart, du bemærker, at dit syn ændrer sig.

Hvordan påvirker diabetes øjnene?

Jo bedre diabetes kontrolleres, jo mindre risiko er der for, at der opstår øjenproblemer. Et højt niveau af sukker i blodet pga. mangel på hormonet insulin kan medføre problemer på længere sigt. Kroppens små blodkar og kapillarrør kan blive utætte. Når de blodkar, der leverer ilt og næring til den bageste del af øjet, bliver utætte, kan der komme blod og væske ind i den omgivende nethinde og beskadige de celler, der registrerer lys. På langt sigt kan diabetes føre til andre øjenproblemer, herunder grå stær, grøn stær og diabetisk nethindeløsning.

Hvad er diabetiske øjensygdomme?

Diabetiske øjensygdomme er en gruppe øjenproblemer, der kan opstå hos personer, som har haft diabetes i en del år. De omfatter grøn stær, grå stær og diabetisk retinopati. Diabetisk retinopati forekommer kun hos diabetikere, mens både grøn og grå stær også forekommer hos personer, der ikke har diabetes.

Hvilke faktorer kan medføre risiko for diabetisk retinopati?

Det har vist sig, at der er en række faktorer, som øger risikoen for at udvikle diabetisk retinopati. De omfatter rygning, højt alkoholforbrug og højt blodtryk.

Kan man som diabetiker forebygge øjensygdomme?

Der er god grund til at tro, at mange synsproblemer, der skyldes diabetes, kan forebygges. Den nuværende viden på området viser, at den bedste måde, diabetikere kan nedsætte risikoen for øjenproblemer på, er at spise sundt og varieret og følge den behandling, deres læge har anbefalet. Du må ikke ændre dine spisevaner eller tage kosttilskud uden at spørge din læge, da det kan have betydning for din insulindosis.