Hvad er konjunktivitis?

Konjunktivitis opstår, når membranen, der beklæder bagsiden af øjenlåget og øjeæblet, bliver inficeret eller betændt. Dette kan forårsage en brændende eller kløende fornemmelse og få øjet til at se rødt ud.

Symptomer

Konjunktivitis kan påvirke personer i alle aldre, men ses oftest hos børn. Symptomerne på konjunktivitis omfatter:
 
  • Lyserøde, blodskudte eller hævede øjne
  • Kløe og hævelse
  • En sandet eller grynet følelse i øjet
  • En brændende eller kløende fornemmelse i øjet
  • Klistret eller tørret væske omkring øjenvipper

Kontakt straks din læge, hvis du har øjensmerter, lysfølsomhed, nedsat syn eller ekstremt røde øjne. Dette kan være tegn på en mere alvorlig øjeninfektion, som bør undersøges.

Få svar på dine spørgsmål

Kan man blive smittet med øjenbetændelse (konjunktivitis)?

I visse tilfælde kan man. To af de mest almindelige typer øjenbetændelse er smitsomme, nemlig dem som skyldes bakterier eller virusser. Der findes en tredje type, der skyldes allergi, som ikke kan smitte fra person til person. Øjenbetændelse kan ramme folk i alle aldre, men ses oftest hos børn. Den bedste måde at undgå at blive smittet på er at vaske hænder ofte og undgå at bruge samme håndklæde som en person, der har smitsom øjenbetændelse.

Hvordan behandles allergiske symptomer i øjnene?

Behandlingen af allergiske symptomer i øjnene er som regel at undgå allergenet (årsagen til allergien, f.eks. pollen). Det er især vigtigt for personer, der lider af allergisk øjenbetændelse (allergisk øjenkatar). Hvis det ikke er muligt, er der imidlertid flere måde at lindre symptomerne på. Nogle allergiske reaktioner kan lindres med kolde omslag og kunstig tårevæske. Antihistaminer, der fås i håndkøb, kan også hjælpe. Hvis disse metoder ikke hjælper hurtigt, eller hvis symptomerne er meget alvorlige, skal du henvende dig til en optiker eller din læge. De vil kunne anbefale andre metoder til hurtig lindring af symptomerne.

Kan øjenbetændelse (konjunktivitis) behandles?

Viral øjenbetændelse, der skyldes virus, går som regel væk af sig selv uden behandling. Bakteriel øjenbetændelse, der skyldes bakterier, går ofte væk af sig selv i løbet af et par uger uden behandling, men det kan behandles med antibiotika. Allergisk øjenbetændelse, der skyldes allergi, (også kaldet allergisk øjenkatar) kan behandles med allergimedicin. I de fleste tilfælde er øjenbetændelse ikke en alvorlig sygdom og udgør ikke nogen fare for øjet eller synet. Man bør ikke bruge kontaktlinser, før symptomerne er forsvundet helt. BEMÆRK: Henvend dig til en optiker eller din læge, hvis symptomerne er meget kraftige eller vedvarende.

Kan jeg bruge kontaktlinser, mens jeg har øjenbetændelse?

Nej. Man bør ikke bruge kontaktlinser, før symptomerne er forsvundet helt. Hvis du fortsætter med at sætte kontaktlinserne ind og ud, bliver du ved med at inficere øjnene igen og igen. Hvis du fortsætter med at bruge kontaktlinserne, er der risiko for, at betændelsen overføres til etuiet, så øjenbetændelsen spredes til begge øjne. Selvom du er i behandling for øjenbetændelse, bør du ikke bruge kontaktlinser, før symptomerne er væk.