Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Hvad er multifokale kontaktlinser?

Svar: 

Multifokale kontaktlinser er linser med flere styrker, som har glidende overgang mellem de forskellige styrker. Så hvis du fx både har brug for styrker til afstand og til læsning, så er multifokale kontaktlinser den perfekte løsning for dig.

Multifokale kontaktlinser bruges bl.a. til at korrigere aldersbetinget langsynethed, som også kaldes for presbyopi. Symptomerne på presbyopi er ofte kendetegnet ved træthed og hovedpine.  

Ved presbyopi opstår en fortykkelse af øjets linse, som resulterer i mindre fleksibilitet, der gør det sværere at fokusere på genstande, der er tæt på.

Hvis du er fyldt 40 år og oplever symptomer på presbyopi, bør du kontakte din optiker.

Typer af multifokale kontaktlinser

Multifokale kontaktlinser kan fås som både endags-, døgn- og månedslinser alt efter dit behov og livsstil. Tal med din optiker, som kan hjælpe dig med at finde den bedste løsning for dig.

Multifokale kontaktlinser går under flere navne og kaldes i daglig tale blandt andet for:

  • Flerstyrkelinser
  • Progressive kontaktlinser
  • Linser med glidende overgang
  • Kontaktlinser med læsefelt

Alle disse typer kontaktlinser dækker over det samme princip: At folk med behov for en styrke til afstand og en anden styrke til læsning, kan se skarpt med én og samme kontaktlinse.

Læs mere om, hvordan kontaktlinser med flere styrker virker.

Alternativ til multifokale linser

Multifokale linser er en god løsning til dig med presbyopi. Men du har også tre andre valgmuligheder til at korrigere for din kombination af forskellige synsbehov.

  • En kombination af kontaktlinser og læsebriller
  • Flerstyrke briller, briller med glidende overgang eller progressive briller
  • Kirurgisk indgreb

Om du bør anvende linser, briller eller måske endda begge på én gang afhænger af din livsstil, præferencer og hvad du finder mest komfortabelt. Tal med din optiker, som kan hjælpe dig med at finde den rette løsning for dig.

Kirurgi

Et kirurgisk indgreb virker voldsomt, men vil for nogle være den mest optimale løsning. Der er en større udgift forbundet med et kirurgisk indgreb, men det vil muligvis give dig forøget livskvalitet.

Du slipper desuden for briller og linser, og du vil vågne hver dag et klarer syn.

Kombination af læsebriller og kontaktlinser

En anden mulighed er at kombinere læsebriller med enkeltstyrke kontaktlinser. Nogle vil finde denne løsning besværlig, da de hverken bliver fri for linser eller briller, mens andre, der altid har været vant til linser, og ikke har noget imod den ekstra brille.

Flerstyrke briller, briller med glidende overgang eller progressive briller

Sidste mulighed er dét, som optikere kalder ’multifokale briller’, der ligesom multifokale kontaktlinser går under mange andre navne, bl.a.:

  • Progressive briller
  • Flerstyrke briller
  • Briller med glidende overgang

Disse typer briller korrigerer synet på lang og nær afstand som multifokale linser.

Læs mere om hvad briller eller glas med flere styrker er.

Fordele ved multifokale linser

Fordelene ved multifokale linser er først og fremmest, at du vil opleve en mere sammenhængende eller glidende overgang mellem de forskellige styrker, som dit øje har brug for.

På grund af den mindre abrupte overgang mellem de forskellige styrker, vil dit syn være skarpt i alle de synsintervaller, du oplever, når du går fra at se noget tæt på til langt væk og omvendt.

En anden fordel med multifokale linser er, at du slipper for briller eller læsebriller, hvilket kan føles som en befrielse. Du slipper for at have dine briller med dig, og du slipper for at tage dem af og på hele tiden.

Derudover vil en kontaktlinse følge med øjet og synet rundt, når du kigger, mens briller følger hovedets retning. Det kan for nogen også virke befriende.

Ulemper ved multifokale linser

Der findes enkelte ulemper ved multifokale linser. Nogen vil opleve, at det er sværere at justere synet og stille skarpt på grund af de forskellige synsoplevelser, der opleves med multifokale linser.

Derudover vil der i starten være nogen, der oplever tågesyn, skygger eller blænding i mørke ved brug af multifokale linser. Dette vil dog aftage over tid, efterhånden som dine øjne vænner sig til kontaktlinserne.