5 myter om briller med flerstyrkeglas

Kender du de mest almindelige misforståelser om flerstyrkeglas? Der er rigtig mange. Hvis du bruger flerstyrkeglas, ved du sikkert, om de er sande eller ej. Vi har spurgt vores optikere, hvad de fem mest almindelige spørgsmål om flerstyrkeglas er.

Mange er glade for dem - især os, der ikke længere er 19. Flerstyrkeglas gør det muligt at få mere end én styrke i dine glas. Dette betyder, at du ikke behøver at blive ved med at tage dine briller på og af, afhængigt af, hvad du laver i løbet af dagen. Men der er ingen rose uden torne, eller er der? Så vi besluttede at lade en af vores optikere undersøge fem udbredte (fejlagtige) overbevisninger.

1. Der findes kun én type flerstyrkeglas

En typisk misforståelse, fordi flerstyrkeglas findes i mange forskellige typer/kvaliteter. Princippet er det samme, men dine behov afgør, hvilken type flerstyrkeglas, der er bedst til dig. For eksempel vil en buschauffør og en bibliotekar sandsynligvis vælge forskellige glas.

Her kan du se de forskellige typer af flerstyrkeglas fra Louis Nielsen

2. Flerstyrkeglas gør dig svimmel

De fleste mennesker vænner sig hurtigt til deres flerstyrkeglas. Men nogle kan opleve en let svimmelhed i begyndelsen, når de f.eks. skifter hurtigt mellem at se på afstand og at læse. Især hvis det er deres første brille med flerstyrkeglas. Det tager normalt ikke mere end et par dage, og hvis det gør, kan din optiker hjælpe dig. Hvis du venter for længe med at få tjekket dine øjne og går rundt med briller, der ikke passer, kan dine øjne være længere om at tilpasse sig et nyt par briller, der faktisk passer til dig.

3. Briller med flerstyrkeglas koster en formue

Briller med flerstyrkeglas er mere komplekse end glas med enkeltstyrke, så de er normalt dyrere. Men du skal ikke betale en formue. Og ikke alle briller med flerstyrkeglas koster det samme.

Læs også: Hvor meget koster flerstyrkeglas

4. Det er ikke muligt at få flerstyrke til kontaktlinser

Jo, det er det. Flerstyrkelinser kaldes også nogle gange for linser med glidende overgang eller progressive linser. Men princippet er det samme, og disse kontaktlinser er ofte et glimrende alternativ til læsebriller. Ligesom briller med flerstyrkeglas kan det tage lidt tid at vænne sig til dem, men der vil som regel være en kontaktlinse, der passer til dig.

5. Flerstyrkeglas er til ældre mennesker

Det er generelt sandt, da de fleste brugere af flerstyrkeglas er over 40. Det er det tidspunkt, hvor dine øjne begynder at have brug for hjælp for at kunne fokusere på genstande tæt på. Det kaldes presbyopi, og hvis du har det, er du ikke alene. Alle mennesker vil uden undtagelse opleve at få presbyopi, fordi dine øjne bliver ældre, men det vil ikke påvirke den del af synet, som ser på genstande langt væk.

Kort sagt, er der masser af information til rådighed om disse glastyper, uanset om du allerede bruger briller med flerstyrkeglas eller bare vil vide mere. Har du lyst til at få mere at vide? Du kan læse vores andre artikler.