Beskyt dine øjne mod UV‑stråler med solbriller

Den vigtigste grund til at bruge solbriller er ikke for at se cool ud, men for at beskytte dine øjne mod UV‑stråler. Få mere at vide her.

Bliv klogere på UV‑stråler og solbriller

Når solen skinner, elsker de fleste af os at gå med solbriller.

Der er intet i vejen med at nyde denne følelse iført dine yndlingssolbriller. Men hvad mange ikke ved, er, at solbriller har en endnu vigtigere funktion end stil og komfort.

I denne artikel kan du blive klogere på UV‑stråler og solbriller. Læs om, hvad UV‑stråling er, hvordan det kan skade dine øjne, og hvordan solbriller kan beskytte dig.

Det alvorlige emne skal ikke tage glæden ved at bruge solbriller fra dig. Men pointen er, at solbriller i visse vejrforhold ikke bare er et tilvalg: De er en nødvendighed for at beskytte dine øjne.

Hvad er UV‑stråling?

Årsagen til, at solbriller er så vigtige, skyldes UV‑stråling.

UV‑stråler er usynlige, højenergiske solstråler, der udsendes fra solen.

(Bemærk, du bliver også udsat for UV‑stråler i et solarium, hvilket er en god grund til at holde sig væk!)

Der findes tre typer UV‑stråler: UVA, UVB og UVC. Ozonlaget stopper de fleste UVC‑stråler, så det er primært UVA‑ og UVB‑stråler, der kan skade din hud og dine øjne.

Særligt UVA‑strålerne er problematiske. De er de mest udbredte og trænger dybest ind i huden. De kaldes også langbølget stråling og udgør størstedelen af de solstråler, der når Jordens overflade.

Hvorfor er det vigtigt at beskytte øjnene mod UV‑stråler?

UV‑lys er farligt for øjnene.

De usynlige stråler kan trænge ind i dit øjes interne struktur og være skyld i både midlertidige og langsigtede skader.

Alle kan blive påvirket af UV‑stråler, men børn og unge skal være ekstra forsigtige. Deres øjne er mere følsomme, fordi de stadig er under udvikling.

Hvilke øjentilstande og ‑sygdomme kan opstå ved for meget UV‑stråling?

For meget UV‑stråling kan give midlertidige skader på øjnene, som ofte forsvinder af sig selv i løbet af få dage.

Men hvis dine øjne udsættes for store mængder UV‑stråling over længere tid uden beskyttelse, kan det føre til alvorlige og permanente skader. I nogle tilfælde kan det også påvirke dit generelle helbred.

På samme måde som huden kan blive solbrændt ved eksponering af solen eller solariets UV‑stråler, kan dine øjne også blive solbrændte og lide skade. Denne tilstand kaldes sneblindhed.

Vi beskytter kroppen mod UV‑stråler ved hjælp af solcreme, og du kan beskytte dine øjne ved brug af solbriller med UV‑beskyttelse.
Symptomer på sneblindhed er hævede, røde og lysfølsomme øjne. Det skyldes en betændelsestilstand i øjets overflade, som kaldes fotokeratitis.

Den gode nyhed er, at selvom sneblindhed kan være meget smertefuldt, forsvinder det som regel af sig selv inden for 1‑2 dage. Hvis symptomerne ikke aftager, bør du opsøge en øjenlæge.

Sneblindhed kan også give midlertidigt nedsat og tåget syn. Hvis du oplever dette, er det vigtigt at søge lægehjælp.

Hvor og hvornår er risikoen for UV‑stråling højere end normalt?

Der er et par vigtige regler at huske på.

Først og fremmest er det vigtigt at forstå, at risikoen for UV‑skader kan være tilstede hele året. Mange tror, at UV‑stråling kun er et problem om sommeren, men det er ikke tilfældet. Uanset årstiden er der på enhver dag med få eller ingen skyer, en vis risiko for UV‑stråling.

Generelt topper UV‑strålingen i foråret og sommeren (fra april til august), hvorefter den falder i efteråret og når sit laveste niveau om vinteren.

Men vinteren kan også være risikabel. Når der ligger sne, bliver dine øjne særligt udsatte for de skadelige stråler, da sneen reflekterer UV‑lyset og sender det tilbage mod øjnene. Derfor er det vigtigt at beskytte dine øjne, hvis du for eksempel skal på skiferie.

UV‑eksponeringen er også markant højere på havet eller ved kysten. Vandets overflade reflekterer solens stråler, hvilket øger mængden af UV‑lys, som du udsættes for.

Solens stråler er kraftigst mellem kl. 10. ‑ kl. 16. Uanset årstiden bør du ikke opholde dig for længe i solen og altid beskytte dine øjne ekstra i disse timer.

Hvordan kan solbriller beskytte mine øjne mod UV‑stråler?

Sådan virker det: Solbrilleglas, som typisk er lavet af plast eller glas, absorberer energien fra UV‑strålerne og gør dem uskadelige for øjnene.

Solbriller har enten UV‑beskyttelse integreret i glasset, hvilket er ret almindeligt i dag, eller har de en særlig belægning, der absorberer UV‑strålerne og forhindrer dem i at nå øjnene.

Alle solbriller fra Louis Nielsen har UV‑beskyttelse indbygget i glasset eller en UV‑beskyttende overfladebehandling. Det er ikke altid tilfældet hos alle solbrilleforhandlere, så husk at tjekke, om dine nye solbriller er udstyret med UV‑beskyttelse.

Bliv klogere på, hvordan solbriller beskytter dine øjne mod UV‑stråler, her.

Hvordan ved jeg, hvornår jeg bør tage solbriller på?

Hver gang du er ude i solen, bør du overveje at tage solbriller på. Præcis som du gør med solcreme. Og det gælder uanset årstid og tidspunkt på dagen.

Flere sundhedsorganisationer, herunder Kræftens Bekæmpelse og Kræftrådgivningen, anbefaler at beskytte øjnene, når UV‑indekset er 3 eller højere. Du kan finde det daglige UV‑indeks på din lokale vejrtjeneste.

Det er også særligt vigtigt at beskytte øjnene, når du dyrker vintersport eller opholder dig ved vandet. Disse overflader reflekterer sollyset kraftigt og øger eksponeringen for UV‑stråler.

Hvad er værd at vide ved køb af solbriller med UV‑beskyttelse?

Det vigtigste at vide er, at UV‑beskyttelse ikke altid følger med, når du køber solbriller.

Et par solbriller kan føles behagelige i solen, se smarte ud og virke som den perfekte løsning, uden at de faktisk beskytter dine øjne mod skadelige UV‑stråler. Nogle solbriller har blot mørke glas, der dæmper lys og genskin, men de giver ikke UV‑beskyttelse.

For at beskytte dine øjne skal du sikre dig, at dine solbriller har UV‑beskyttelse.

Hold derfor øje med CE‑mærket eller UV400

Når du køber nye solbriller, bør du altid tjekke stellet eller produktbeskrivelsen for et af disse to mærker:

  • CE

  • UV400

CE‑mærket viser, at solbrillerne lever op til EU’s krav til sundhed, sikkerhed og miljø, herunder UV‑beskyttelse til dine øjne.

Hvad er UV‑beskyttelse i solbriller?

UV400‑mærket betyder, at glassene er designet til at blokere UV‑stråler med en bølgelængde op til 400 nanometer. Det vil sige, at næsten al UV‑stråling bliver blokeret, før den når dine øjne.

I Europa betragtes UV‑stråling som bølgelængder på 380 nanometer og derunder. Et CE‑mærke viser, at solbrillerne blokerer mere end 99,5 % af UV‑strålerne op til denne grænse.

UV400 betyder, at mere end 99,5 % af UV‑strålingen op til 400 nanometer bliver blokeret. Det dækker altså et lidt bredere bølgelængdeområde end CE‑mærket.

Pointen er: Uanset om dine solbriller har CE‑ eller UV400‑mærkning, beskytter de dine øjne mod UV‑stråling.

Hvis du ikke kan få bekræftet, at et par solbriller har tilstrækkelig UV‑beskyttelse, bør du overveje en anden forhandler. At føle sig tilpas i solen uden faktisk at være beskyttet mod UV‑stråler kan være skadeligt for din øjensundhed.

Bør jeg undgå billige solbriller?

Du behøver ikke nødvendigvis at undgå billige solbriller. Du bør derimod undgå solbriller, der ikke beskytter dine øjne mod UV‑stråler.

Mange billige solbriller har glas af lavere kvalitet, som kan påvirke farvegengivelsen eller evnen til at dæmpe lys og genskin. Ofte er de er også mere skrøbelige og slides hurtigere på grund af de materialer, de er lavet af. Disse ulemper kan være irriterende, men de er ikke skadelige for dine øjne.

Det vigtigste er, at solbrillerne har et CE‑ eller UV400‑mærke. Mange billige solbriller lever op til dette krav, men der findes også modeller, der ikke gør. Det bedste råd er: Tjek altid, at dine nye solbriller har et CE‑ eller UV400‑mærke.

Og hvis du står med et par solbriller og tænker "De her er påfaldende billige", så vær ekstra opmærksom på, om de har en CE‑ eller UV400‑mærkning.

Hvad kan jeg ellers gøre for at beskytte mine øjne?

Ud over at bruge solbriller, der er store nok til at beskytte de sarte områder omkring øjnene, kan du gøre følgende for at passe ekstra godt på dine øjne:

Brug en bredskygget hat, der begrænser mængden af UV‑stråler, der rammer dine øjne ovenfra eller omkring solbrillerne.

Ophold dig ikke længere tid end nødvendigt i solen (især mellem kl. 10 og 16, hvor solens stråler er stærkest).

Brug solcreme på de sarte områder omkring øjnene.

Det er måske ikke de mest spændende råd, men det er vigtigt at passe på i solen. Det er skønt at være ude på solrige dage, men hav respekt for, at UV‑stråler kan skade både hud og øjne.

Er nogle menneskers øjne mere følsomme overfor UV‑stråler?

Forskning tyder på, at lysere øjenfarver har mindre pigment. De er derfor ikke lige så godt beskyttet mod UV‑stråling som mørkere øjne.

Det kan betyde, at personer med grønne, lysebrune eller blå øjne måske har en øget risiko for at udvikle øjensygdomme, hvis de udsættes for for meget UV‑lys.

Klar til nye solbriller?

Måske er du også interesseret i at læse?

  • Skal du vælge enkelt‑ eller flerstyrkeglas?

    Bruger du briller med enkelt‑ eller flerstyrkeglas? Så har du måske overvejet, hvilke solbriller med styrke, der passer bedst til dig. Læs mere her.

    Læs mere
  • Hvilken farve glas er bedst til solbriller med styrke?

    Det rette valg af solbriller handler ikke kun om stil og pasform. Farven på glas kan optimere din synsoplevelse. Læs mere om de forskellige farvetoner her.

    Læs mere
  • Solbriller og UV‑stråler: Sådan kan du beskytte dine øjne

    Den vigtigste grund til at bruge solbriller er ikke for at se smart ud, men for at beskytte dine øjne mod UV‑stråler. Få endnu mere at vide her.

    Læs mere