Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Hvad er et bygkorn?

Svar: 

Et bygkorn, som også kaldes et hordeolum på fagsprog, er en godartet, men smertefuld lille knop på øjenlågets inder- eller yderside.

Et bygkorn opstår, når der går inflammation eller betændelse i en af øjenlågets kirtler. Området i øjet, hvor bygkornet befinder sig, vil evt. være rødt, ømt og/eller hævet.

Et bygkorn i øjet kan sidde to forskellige steder; i den indre del af øjenlåget og i den ydre del.

Det indre bygkorn består af betændelse i de kirtler, der sidder i brusken i øjenlåget og viser sig ved rødmen og irritation – primært på indersiden af øjenlåget.

Det ydre bygkorn sidder i hårsækkene fra dine øjenvipper – enten de øvre eller de nedre øjenvipper – og du vil opleve en mere lokaliseret rødmen og irritation i området omkring bygkornet.

Forskellen på bygkorn og haglkorn

Der er forskel på et bygkorn og et haglkorn, som også kaldes for chalazion. Et bygkorn er en midlertidig betændelsestilstand i en af øjenlågets kirtler, mens et haglkorn er en lidt større kronisk knude af inflammation eller ”arvæv”, som kan opstå efter et bygkorn.

Mens bygkorn er en relativ almindelig tilstand, sker haglkorn sjældnere. Det er ikke smertefuldt at have et haglkorn, men det kan godt irritere øjet.

Da haglkorn er ”indkapslet inflammatorisk materiale” forsvinder det ikke af sig selv, som et bygkorn gør. Irriteres du derfor af et haglkorn, kan du få det fjernet ved operation med lokalbedøvelse.

Symptomer på bygkorn

De fleste bygkorn identificeres ved smerter i øjet eller ømme øjne. Har du røde og hævede områder i og omkring øjnene, kan dette være et tegn på, at du har et bygkorn i øjet.

Selvom bygkorn er en almindelig og ufarlig tilstand i øjet, kan den være meget irriterende og i visse tilfælde smertefuld.

Det er en god idé at kontakte din læge eller optiker, som kan hjælpe med at undersøge dit øje nærmere, hvis du er i tvivl om, hvorvidt du har et bygkorn i øjet.

Er bygkorn farligt?

Nej, bygkorn er ikke farligt, men det er til gengæld en stor irritationsfaktor for den påvirkede.

Det berørte område omkring øjet kan være hævet og rød, hvilket ikke altid ser særlig pænt ud, og der kan forekomme ømhed, irritation og smerte.

Årsager til bygkorn i øjet

Et bygkorn skyldes betændelse nær en øjenvippes hårsæk eller en infektion i de meibomske kirtler, der producer en del af det olielag, som tårefilm består af, og som holder øjet sundt og fugtigt.

Den bakterielle infektion skyldes som oftest stafylokokker. Stafylokokker er almindelige bakterier, der findes på huden, og som i visse tilfælde mangedobles og forårsager en infektion.

Bakterierne findes ofte i næsen og kan nemt overføres til øjet, hvis du først gnider næsen og derefter gnider dig i øjet.

Kan bygkorn smitte?

Nej, bygkorn smitter ikke fra person til person – eller fra det ene øje til det andet. Det anbefales dog stadig, at du renser dine fingre, efter du har rørt det betændte øje.

Hvordan behandler man bygkorn i øjet?

Bygkorn forsvinder ofte af sig selv over tid, og i de fleste tilfælde kræver det ingen anden behandling end tålmodighed.

Det er dog vigtigt, at der i mellemtiden sikres en god øjenhygiejne, og at der undgås direkte kontakt med øjet – ligesom det også anbefales at undgå brug af mascara i perioden.

Er der tale om et indre bygkort, er behandlingen varmeomslag i 5 minutter, en eller flere gange om dagen.

Bygkornet vil normalt forsvinde eller briste af sig selv. Hvis det brister, kan omhyggelig behandling hjælpe med at forhindre en infektion ved at bade øjet forsigtigt med koldt kogt vand for at fjerne alt pus.

Du kan, uanset typen af bygkorn, også behandle det lokalt med antibiotika. Dette anbefales dog kun, hvis symptomerne ikke forsvinder af sig selv på trods af behandling med varme omslag. Her bør du opsøge egen læge.

Må jeg klemme hul på et bygkorn?

Selvom det kan være fristende, må du ikke klemme hul på et bygkorn, da det vil sprede infektionen, som kan medføre andre komplikationer.

Sådan behandles et bygkorn, der ikke vil gå i sig selv

Såfremt at behandling med varme omslag og/eller antibiotika ikke er tilstrækkelig, kan det i nogle tilfælde kan det være nødvendigt, at det inficerede bygkorn skæres åbent. Det gøres for at fjerne det ophobede pus.

Da anbefales det, at du kontakter en øjenlæge, som beskæftiger sig med behandling af bygkorn.

Bygkorn og kontaktlinser

Vi anbefaler ikke at bruge kontaktlinser ved bygkorn i øjet, ligesom vi ikke anbefaler kontaktlinser ved andre situationer med betændelse i øjet.

Alternativt til kontaktlinser bør du bruge briller, indtil bygkornet i øjet er borte.