Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Hvad er 'fluer'?

Svar: 

Fluer skyldes normalt små celleklynger, der river sig løs fra øjets indvendige væg og flyder i den gellignende væske, der fylder øjet. De vil ses som sorte pletter i dit synsfelt.

Har du disse pletter i dit synsfelt, bør du altid nævne det, næste gang du er hos optikeren. Hvis der er mange 'fluer', eller hvis de ledsages af andre synsforstyrrelser, skal du få undersøgt øjnene med det samme af enten en optiker eller øjenlæge.

Symptomer på fluer i øjet

Symptomerne på fluer i øjet vil typisk være sorte pletter, der bevæger sig rundt i dit synsfelt. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt disse sorte pletter er fluer, kan du prøve at blinke med øjnene og samtidig være opmærksom på, om pletterne rykker sig, mens du blinker, eller om de forsvinder, mens du blinker.

Fjerner fluerne i øjet sig, når du blinker, er der ikke tale om fluer i øjet. Rykker fluerne sig blot, når du blinker, er det højst sandsynligt tale om fluer i øjet. Det er også umuligt at fokusere på fluerne, da de flyder rundt i en gellignende væske inde i øjet, og de vil flytte sig ved den mindste bevægelse.

Er det farligt, at se fluer i synsfeltet?

Tilstanden er ufarlig, men kan være rigtig generende. Oplever du fluer i øjet, ledsaget af andre synsforstyrrelser, såsom lysglimt eller et ’gardin’ over en del af synet, kan det være tegn på en øjensygdom.

Få derfor altid et grundigt tjek hos en øjenlæge, hvis du oplever disse symptomer. En øjenlæge vil typisk kigge efter en rift i øjet, der ubehandlet kan risikere at føre til nethindeløsning, der i svære tilfælde kan resultere i blindhed.

Er fluerne så store eller så mange, at de påvirker dit syn, kan en øjenlæge fjerne dem ved et kirurgisk indgreb eller laserbehandling.