Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Pletter i synsfeltet

Jeg har haft små pletter i synsfeltet, men der er ikke noget i vejen med mit syn. Skal jeg gå til en optiker?

Svar: 

Denne type synsforstyrrelser kaldes 'fluer' (mouches volantes). Medmindre der er mange af dem, eller de ledsages af andre synsforstyrrelser, såsom lysglimt eller et 'gardin' over en del af synet, har de højst sandsynligt ingen betydning.

Du bør dog altid nævne det, næste gang du er hos en optiker. Hvis der er mange 'fluer', eller hvis de ledsages af andre synsforstyrrelser, skal du få undersøgt øjnene med det samme.

Hvad skyldes pletter i synsfeltet?

Glaslegemet i øjet er fyldt med en gellignende væske, som fylder det meste af øjet. Jo ældre du bliver, desto mere flydende bliver væsken. Glaslegemet er løst bundet til nethinden og mere fast bundet til synsnerven.

Når den gellignende væske bliver mere flydende, kan glaslegemet godt flytte sig lidt inde i øjet. Den bagerste kant af glaslegemet kan trække sig væk fra nethinden, altså frigøre sig fra den – dette er en normal proces, og sker tidligt hvis du er nærsynet.

Når glaslegemet trækker sig væk fra nethinden, river små celleklynger sig løs fra øjets indvendige væg og flyder i den gellignende væske. Det er disse små celleklynger, du ser som små sorte pletter eller ”fluer”.

Er pletter i synsfeltet farligt?

De fleste pletter i synsfeltet forsvinder i løbet af få dage eller uger, mens andre kan opleve dem i en længere periode.

Forværres symptomerne, ved at du får flere pletter end sædvanligt, eller ved at de ledsages af andre synsforstyrrelser, skal du tage til en øjenlæge med det samme. Han eller hun vil typisk tjekke for en rift i dit øje, der kan føre til nethindeløsning.

Nethindeløsning er en af de mere alvorlige øjensygdomme, som – hvis ubehandlet – kan medføre blindhed.

Pletter i synsfeltet er en af de hyppigste årsager til nethindeløsning, og det sker én ud af 10.000 gange, når glaslegemet løsner sig.