Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Hvad er UV-stråler?

Svar: 

UV-stråler er usynlige stråler, der primært kommer fra solen, men der findes også kunstige kilder til UV-stråler som fx et solarium.

Der findes tre typer UV-stråler: UVA, UVB og UVC. Fordi ozonlaget stopper UVC-stråler fra at nå jordens overflade, anses UVA- og UVB-stråler for dem, der kan forårsage mest skade på både din hud og dine øjne.

Derfor er UV-lys farligt

UV-lys er farlig for øjnene, fordi strålerne kan trænge igennem dit øjes interne struktur og være skyld i både midlertidige og langsigtede skader på øjenlåget, hornhinden eller øjets linse.

Risikoen for UV-skader findes hele året rundt, og dine øjne er særlig udsatte for de skadelige stråler om vinteren, når der ligger sne, da sneen kan reflektere og forstærker strålerne. Derfor er det også vigtigt at beskytte dine øjne, hvis du fx skal på skiferie.

Du kan få øjenskader fra UV-stråler uanset din alder, men børn og unge skal især passe på, da deres øjne er mere følsomme, så længe de er under udvikling.

Hvilke skader kan UV-stråling medføre?

Hvis du udsættes for UV-stråler kan det give nogle midlertidige skader på dine øjne, som ofte går over af sig selv i løbet af et par dage. Udsættes du for store mænger UV-stråling over længere tid, kan det give mere alvorlige og permanente skader på dine øjne.

Midlertidige skader

På samme måde som huden kan blive solbrændt ved eksponering af solen eller solariets UV-stråler, kan dine øjne også blive solbrændt og lide skade.

Vi beskytter kroppen mod UV-stråler ved hjælp af solcreme, og du kan beskytte dine øjne ved brug af solbriller med UV-beskyttelse.

Symptomerne på en solskoldning af øjet er hævede, blodsprængte øjne, som er særlig lysfølsomme. Det skyldes en betændelsestilstand i øjet, som kaldes for fotokeratitis – eller i daglig tale sneblindhed eller svejseøjne.

Sneblindhed kan være meget smertefuld, men går som oftest over af sig selv i løbet af 1-2 døgn. Hvis ikke bør du opsøge en øjenlæge.

Langsigtede skader

Udsættes dine øjne for UV-stråler gennem længere tid, er der risiko for permanente skader på nethinden.

Du kan bl.a. få grå stær, hvis dine øjne udsættes for store mængder UV-lys over længere tid. Grå stær er en øjenlidelse, som giver dig et nedsat syn. Grå stær kan i mange tilfælde afhjælpes ved hjælp af en operation.

Af de mere alvorlige sygdomme, som kan være forårsaget af for kraftig UV-stråling, er kræft i øjet eller i regionen omkring øjet.

Kræft i den indre del af øjet forekommer heldigvis sjældent, mens man ser flere tilfælde af hudkræft i og på øjenlåget, som er forårsaget af UV-stråling.

Kom skader i forkøbet med jævnlige synstest

Jo før den UV-relateret øjensygdom opdages, desto større bliver sandsynligheden for, at den kan behandles. Derfor er det vigtigt, at du får foretaget en synstest med jævne mellemrum.

synstest giver en grundig undersøgelse af øjets og dets generelle helbredstilstand, hvor der bl.a. tjekkes for symptomer på grå stær.

Kan kontaktlinser beskytte mod UV-stråler?

Kontaktlinser er i sig selv ikke tilstrækkelig beskyttelse mod UV-lys. Selvom de fleste kontaktlinser i dag har UV-filtre, stopper dette normalt ikke al UV-stråling.

Der findes også kontaktlinser, der beskytter 100% i mod UV-stråling, men de beskytter kun selve hornhinden i dit øje. Bindehinden (det hvide) samt den tynde hud omkring øjnene beskyttes ikke af kontaktlinser.

Derfor bør du altid anvende solbriller for at beskytte dine øjne optimalt mod solen.

Anbefaling til solbriller

Den bedste type solbriller til længere ophold i UV-lys er tætsiddende solbriller. De er designet, så de forhindrer lyset i at skinne rundt om stellet og ind i øjnene.

Denne type solbriller beskytter øjnene fra alle vinkler. De fås med styrke eller bare vinduesglas, så du kan bruge dem sammen med kontaktlinser. Derudover er det vigtigt, at solbrillerne yder 100 % UV-beskyttelse.