Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Hvad er sneblindhed?

Sneblindhed, fotokeratitis eller svejseøjne er alle betegnelser for den samme tilstand. Men hvad er det?

Svar: 

Sneblindhed er en overfladisk forbrænding af øjets hornhinde, som opstår, fordi du har været udsat for større mængder UV-stråling, uden brug af beskyttelse i form af fx solbriller.

Sneblindhed kaldes også for svejseøjne – eller i fagsprog fotokeratitis – og symptomerne er som regel kortvarige og går over af sig selv i løbet af en dags tid.

De hyppigste årsager til sneblindhed er skiløb eller sejlads uden solbriller med UV-beskyttelse, eller svejsning uden beskyttelsesbriller (deraf betegnelsen svejseøjne).

Symptomer på sneblindhed

Symptomerne på sneblindhed eller svejseøjne viser sig typisk først 4-12 timer efter, du har været eksponeret for UV-stråler i for store mængder.

De typiske symptomer er:

  • Smerter i øjnene
  • Rødt og/eller irriteret øje
  • Tåreflåd
  • Lysskyhed
  • Fornemmelse af fremmedlegeme i øjet

Da symptomerne kan være op til 12 timer om at vise sig, er skaden altså sket, når du først opdager dem. Eftersom du kun udsættes for UV-stråler om dagen, viser symptomerne sig ofte om aftenen eller natten.

Hvorfor får man svejseøjne eller sneblindhed?

Sneblindhed eller svejseøjne opstår ved udsættelse for kraftig ultraviolette stråler. Det bliver du som regel, når du befinder dig på vandet, i sneen eller hvis du udfører svejsearbejde.

Solens UV-stråler er ekstra skadelige i sneen eller på vandet, hvor de reflekteres, og dermed udsættes dine øjne for ekstra stærkt lys, som kan skade dem, hvis du ikke har solbriller med UV-beskyttelse.

Opholder du dig ofte i et solarium, udsætter du også dine øjne for ekstra stærke UV-stråler, som også kan være årsagen til sneblindhed eller svejseøjne.

Almindeligt ophold i solen uden solbriller – eller med solbriller uden UV-beskyttelse – kan godt gøre dine øjne trætte, men der skal normalt lidt mere til for at gøre dig sneblind.

Hvordan behandles sneblindhed?

Det ubehag og de smerter, du føler ved sneblindhed, går over af sig selv i løbet af 12-24 timer, og typisk giver det ingen permanente skader på dine øjne.

Mens generne står på, er det vigtigt, at du undgår stærkt lys ved at bære solbriller med UV-beskyttelse både inde og ude. Bruger du kontaktlinser, er det også vigtigt, at du undgår dem, så længe symptomerne står på.

Symptomerne kan lindres med en øjensalve, øjendråber eller smertestillende håndkøbsmedicin. Et koldt omslag over de lukkede øjnene kan også give lindring.

Føler du stort ubehag eller smerter, kan lokalbedøvende øjendråber undtagelsesvis anvendes, da de vil give umiddelbar smertelindring. Det er dog vigtigt, du kun anvender dem én gang, da du ikke vil kunne mærke, hvis symptomerne forværres.

Kontakt din læge eller øjenlæge for en recept på lokalbedøvende øjendråber. Det er også vigtigt, at du kontakter din læge, hvis symptomerne ikke er væk efter et døgn.