Mange brillebrugere med flerstyrkeglas har svært ved at læse på en smartphone. Men hvorfor er det egentlig sådan?
Bruger du briller med flerstyrkeglas, kan du nøjes med ét par briller i stedet for at skulle jonglere rundt med flere. Det er nemt. Det er praktisk. Men faktum er, at vi – og især vores øjne – står over for en ny udfordring, nemlig smartphonen.
Vidste du, at vi i gennemsnit scroller 2 km om dagen på vores smartphone? Jo, den er god nok. For nogle er det bare sådan det er, mens det for andre er en reel bekymring. For 2 km om dagen er meget. Og uanset hvordan du vender og drejer det, er én ting sikkert og vist: Det er en kæmpe udfordring for dine øjne. Afstanden fra dine øjne til din smartphone er meget anderledes, end hvis du havde siddet med en bog. Og afstanden svarer heller ikke til den, du kender fra computerskærmen. Så hvad er det så? Afstanden svarer til noget sådan cirka midt imellem bogen og computeren. Lad os se lidt nærmere på det.
Det er noget andet at se på en smartphone
Smartphonen skaber en række nye problemer for vores øjne. Vi holder smartphonen forholdsvis tæt på øjet, og det betyder, at lyset fra skærmen blænder os i forhold til lyset fra fx læselampen på skivebordet, som rammer papiret. Oven i købet er bogstaverne på smartphonen mindre, så vi skal anstrenge øjnene langt mere for overhovedet at kunne læse på skærmen.
Derfor er det lettest for mange nærsynede brillebrugere at tage briller brillerne af, når de skal læse på deres smartphone, for så at tage brillerne på igen bagefter. Det betyder, at mange altså tager brillerne af og på 50-60 gange i løbet af en dag, hvilket selvsagt er ret irriterende.
Mange nærsynede læsere ændrer også tekststørrelsen på smartphonen til det maksimale, og så scroller de altså - hvis ikke et maraton - så i hvert fald langt mere end 2 km, hvilket kan gøre øjnene temmelig udmattede. For de langsynede er problemet stik modsat, da de er nødt til at holde skærmen længere ud, for overhovedet at kunne se. Du kender måske selv følelsen af, at dine arme ikke er helt lange nok?
Det evigt skriftende fokus
Vi skifter fokus, hver gang vi flytter blikket fra smartphonen til enten bogen eller tv’et. Det betyder, at vores øjne er på konstant overarbejde, ved hele tiden at skulle skifte mellem forskellige enheder. Vores digitale forbrug stresser øjnene og kan give gener som hovedpine, ømme eller trætte øjne og et slørret syn. Men om vi kan lide det eller ej, så er de digitale skærme altså en stor del af vores hverdag. Så det store spørgsmål er selvfølgelig, hvad vi kan gøre for at undgå disse digitale øjengener?
Se nærmere på Louis Nielsens SuperDigital flerstyrkeglas her
Almindelige flerstyrkeglas er slet ikke udviklet til smartphonen
Den gode nyhed er, at der er en smart løsning på problemet. Den nyeste udvikling inden for flerstyrkeglas løser nemlig lige præcis denne udfordring. Som du sikkert allerede ved, er flerstyrkeglas kendetegnet ved at have forskellige styrker til forskellige afstande. Kort, mellem og lang afstand. I modsætning til almindelige flerstyrkeglas har flerstyrkeglas med smartphone-zone en speciel digital zone, som er særligt udviklet til den måde, vi bruger og holder vores smartphone på. De er med andre ord udviklet til at gøre vores digitale hverdag lidt lettere.