Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Hvad er en optometrist?

Svar: 

En optometrist er en person, der er uddannet i synet samt registrering af synsproblemer, refraktion samt udlevering og tilpasning af kontaktlinser og briller.

Optometrister kaldes i daglig tale for optikere. Optiker er navnet på dét erhverv, en optometrist beskæftiger sig indenfor efter endt optometriuddannelse og modtagelse af autorisation fra Sundhedsstyrelsen.

I enkelte lande er det ikke nødvendigt at være uddannet inden for optometri for at blive optiker, men i Danmark er optikererhvervet udelukkende begrænset til autoriserede optometrister.

Det skyldes, at en forkert diagnose af synet og synsstyrken kan give ubehagelige bivirkninger og en forværring af synet risikeres. Derfor lader vi kun uddannede optikere vurdere vores syn her i Danmark.

Forskellen på en optiker og en øjenlæge

Kort fortalt er forskellen på en optiker (eller en optometrist) og en øjenlæge, at mens øjenlægen vurderer dine øjnes tilstand, så vurderer en optiker dit syns tilstand.

Øjenlæge

En øjenlæge er uddannet til at diagnosticere og behandle sygdomme i øjnene.

En øjenlæge kan godt vurdere dit syn og ordinere briller eller kontaktlinser, men har du ingen direkte mistanke om en øjensygdom, og har du blot brug for et rutinetjek af dit syn eller din styrke, vil vi anbefale, at du besøger en optometrist.

Optometrist

Optometrister er uddannet til at bedømme din synsstyrke og ordinere synshjælpemidler i form af briller eller kontaktlinser til at korrigere for eventuelle synsfejl f.eks. langsynethed, nærsynethed eller bygningsfejl.

Som optometrist er du ikke uddannet til at udføre en øjenoperation eller give anden form for medicinsk behandling af syn og øjne.

En optiker hos Louis Nielsen kan også udføre en grundigere synsundersøgelse for at tjekke for tidlige tegn på en mere alvorlig øjensygdom som fx grøn stær eller AMD. Dette er især relevant, hvis du er over 40 år. Det kalder vi for en KompletSyn undersøgelse.

Hvis vores optometrister får mistanke om sydom i øjet, vil de sende dig videre til en øjenlæge, som vil foretage en række undersøgelser med henblik på vurdering af dine øjnes sundhed generelt.

Hvis vores optikers undersøgelse viser tegn på en akut øjenlidelse vil vi henvise dig til vagtlægen / skadestuen eller en akuttid ved den lokale øjenlæge, så du kan komme til uden ventetid.

Optometrister hos Louis Nielsen

Når du besøger din lokale Louis Nielsen butik, vil det være en optometrist eller en optometrist assistent, der byder dig velkommen.

Det vil dog altid være en optometrist, der foretager selve synsundersøgelsen, mens det er vores assistenter, som laver forundersøgelsen til en synstest.

Det vil således altid være en optometrist, der på baggrund af synsundersøgelsen vurderer, om du har brug for korrektion af dit syn ved hjælp af enten briller eller kontaktlinser – og det er også altid en optometrist, der vil rådgive og vejlede dig om dit syn.

Det er også altid vores optometrister, der foretager vores grundige undersøgelse af dit syns generelle sundhed og derudfra vurderer, om du måtte have en synslidelse eller øjensygdom og skal henvises til en øjenlæge.