Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Hvad er hornhinden?

Svar: 

Hornhinden er en gennemsigtig struktur, der udgør den forreste del af det bindevævslag, der dækker regnbuehinden og pupillen. Den er meget følsom, da der går mange nerver til den. Hornhinden er ca. 11 mm i diameter, ca. 0,5 mm tyk og har en krumning på knap 8 mm. 

Størstedelen af hornhinden består af bindevævslameller. På forsiden af hornhinden er bindevævslamellerne beklædt med hudceller, der hjælper til at beskytte øjet, og på indersiden er de beklædt med celler, som har direkte indflydelse på hornhindens klarhed.

I alt er der fem lag i hornhinden, med hver deres funktion:

  • Epitel
  • Bowmans membran
  • Stroma
  • Descemets membran
  • Endotel

Hornhinden er klar og gennemskinnelig, hvilket muliggør, at lys kan trænge ind i øjet. Det er med til at sikre hindens vigtigste funktion, som er at bryde lyset. 

Den latinske betegnelse for hornhinden er cornea, og den samme betegnelse bruges også på engelsk.

Hvad gør hornhinden?

Hornhinden bryder, sammen med linsen, udefrakommende lys, som efterfølgende samles på nethinden. På nethinden omdannes lyset til impulser, som sendes videre til hjernen, der tolker impulserne og omdanner dem til billeder. 

Det er hornhinden, der bryder to tredjedele af det lys, der rammer øjet. 

Det er derfor særdeles vigtigt for dit syn, at din hornhinde hverken er beskadiget, syg eller ujævn. Dette viser sig fx hos personer med bygningsfejl. Personer med bygningsfejl har en hornhinde med en ujævn krumning, hvilket forringer synet.

Hvor sidder hornhinden?

Hornhinden er øjets forreste del, og er med til at dække flere af øjets vitale dele. 

Hornhindens krumning udgør to tredjedele af øjets brydning, og er den del af øjet, der er mest blottet i forhold til øjets omgivelser, og dermed også mest modtagelig over for skidt, snavs og rifter.

Sygdomme og skader på hornhinden

Det hænder, at vi får noget i øjet, som efterlader en midlertidig rift på hornhinden (også kaldet en afskrabning af hornhinden). 

En sådan afskrabning skyldes som regel, at du har fået en gren eller andet i øjet. Ridser eller rifter i hornhinden er som udgangspunkt ufarlige og heler i de fleste tilfælde sig selv.

Vi anbefaler dog alligevel, at du opsøger læge, hvis du har pådraget dig en skade på din hornhinde, for at få stillet en endelige diagnose. 

Der findes flere øjensygdomme, som kan opstå på baggrund af ridser og rifter i hornhinden, som i værste tilfælde kan forårsage betændelse i øjets hornhinde.

Symptomer på skader og sygdomme i hornhinden

Nedenfor kan du se nogle af de mest almindelige symptomer på syge hornhinder. Dette er ikke en endelig liste over symptomer, men kan anvendes som en guide til at identificere de mest almindelige symptomer på hornhinde sygdomme. 

Almindelige symptomer på hornhinde sygdomme er:

  • Hornhinde blister
  • Uklar hornhinde
  • Stærke smerter i forbindelse med en hornhinde afskrabning

Kontakt din læge, hvis du er i tvivl om dit øjes tilstand.