Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Kan jeg bruge kontaktlinser, selvom jeg er kommet op i alderen?

Svar: 

Er du kommet op i alderen, kan du stadig godt bruge kontaktlinser. Brug af kontaktlinser afhænger ikke af din alder, men det kommer i stedet an på, om dine øjne er sunde og raske.

Mange ældre mennesker bruger ikke samme styrke, når de skal se genstande på nært hold eller langt væk. På samme måde som der findes brilleglas med glidende overgang eller briller med synligt læsefelt, kan du også få flerstyrke kontaktlinser, som kan give dig et skarpt syn – uanset din alder.

Lider du af alvorlig gigt, kan det dog give dig problemer at bruge kontaktlinser. I dette tilfælde, kontakt din optiker for at høre om dine muligheder for brug af kontaktlinser.

Kontaktlinser til ældre

Efterhånden som vi bliver ældre, kan vi risikere, at vores øjne bliver mere og mere tørre, hvilket kan give ubehag, hvis du anvender kontaktlinser. Det betyder dog ikke nødvendigvis, at du ikke kan anvende kontaktlinser, da der findes kontaktlinser, som netop modvirker tørhed i øjnene.

I takt med at vi ældes, ændrer vores syn sig også. For nogen sker dette tidligt, for andre senere. Typisk begynder vores syn at ændre sig, når vi kommer op i 40’erne. Her bliver det svære og svære at stille skarpt på korte afstande.

Denne form for langsynethed kaldes også for gammelmandssyn eller presbyopi og er en naturlig og uundgåelig del af at blive ældre. Oplever du symptomer på gammelmandssyn, bør du tage en snak med din optiker om dine mulighed for synshjælpemidler.

Regelmæssigt synstjek

Det er vigtigt, at du får dit syn tjekket regelmæssigt, og vi anbefaler, at du som minimum får synet tjekket én gang årligt. Er du kommet op i årene, kan det være nødvendigt med oftere kontrol at dit syn, så du sikrer, at dit syn fortsat er sundt og rask.

Vores KompletSyn synstest er en særlig udvidet synsundersøgelse, som – foruden at tjekke dit syns skarphed – også tjekker for tidlige tegn på aldersrelaterede øjensygdomme som AMD, grå og grøn stær samt blodpropper og forhøjet blodtryk.

Du kan læse mere om vores KompletSyn undersøgelse her.