Hjælp og ofte stillede spørgsmål

Hvad er farveblindhed?

Svar: 

Farveblindhed er en tilstand, der påvirker de farvefølsomme celler i øjets nethinde og begrænser din evne til at skelne mellem farver. Betegnelsen ’farveblindhed’ kan være misvisende, da farveblinde personer faktisk er i stand til at se farver, men de ser færre farvenuancer end normaltseende personer.

Hvordan opstår farveblindhed?

Farveblindhed er oftest en medfødt tilstand og forekommer typisk på begge øjne. Den hyppigste form for farveblindhed er den manglende evne til at skelne mellem rød og grøn, men medfødt farveblindhed over for blå kan også forekomme, selvom det er yderst sjældent.

Den medfødte farvesvaghed over for de røde og grønne farver rammer flere mænd (ca. 8 %) end kvinder (ca. 0,4 %), da defekten er knyttet til X kromosomet. Er du rød/grøn farveblind, vil du opleve begge farver i grå nuancer og har således svært ved at skelne de to farver fra hinanden.

Farveblindhed kan også opstå senere i livet og er i disse tilfælde oftest knyttet til sukkersyge og øjensygdomme som AMD (aldersrelateret macula degeneration), grøn og grå stær.

Farvesvaghed over for blå og gule farver er den mest udbredte erhvervede farveblindhed, og det ene øje vil typisk være hårdere ramt end det andet.

Kan farveblindhed behandles?

I de tilfælde, hvor farveblindheden skyldes en medfødt defekt i øjet, findes der ingen muligheder for behandling eller korrigering. Eftersom 99 % af alle tilfælde af farveblindhed er medfødt, kan tilstanden derfor sjældent behandles.

Ved erhvervet farveblindhed kan farvesynet i enkelte tilfælde forbedres ved at undersøge, om den underliggende årsag til farveblindheden kan fjernes. Hvis du bemærker ændringer i dit farvesyn, bør du derfor få en aftale hos en optiker eller din læge hurtigst muligt.

Selvom farveblindhed sjældent kan behandles, kan du afhjælpe den ved bl.a. at træne dig selv i at huske placeringen af forskellige elementer. Det kan være med til at øge chancen for, at du kan identificere disse elementer og skelne mellem dem, til trods for du ikke kan skelne farverne.

Det gælder blandt andet trafiklys, hvor du kan lære dig selv at skelne mellem, om der er rødt eller grønt til trods for, at begge farver forekommer grå for dine øjne.

Test af farveblindhed

Den mest almindelige metode, der anvendes til at undersøge farveblindhed, er den såkaldte Ishihara-farvesynstest. Ved denne test viser optikeren dig en række plader med farvede prikker. Prikkerne har forskellige farver, forskellige farvestyrker samt forskellige størrelser.

De prikker, der har samme farve, danner en figur (f.eks. et tal) på baggrund af prikker i en anden farve.

Pladerne er konstrueret således, at personer med farveblindhed ikke vil kunne læse figurerne eller tallene korrekt til sammenligning med personer, der har normalt farvesyn. Såfremt man fejllæser pladerne, betegnes dette som farveblindhed til en vis grad.

Farveblindhed og erhverv

Farveblindhed kan medføre, at du ikke er i stand til at varetage visse erhverv, hvor du skal være særlig god til at se og skelne mellem farver. Det gælder bl.a. stillinger inden for forsvar, militær og politi samt arbejde med transportmidler.

Hvis du er bekymret over dit farvesyn og har en interesse i at arbejde med visse erhverv, hvor der kræves et godt farvesyn, kan du få lavet en farvesynstest hos en optiker.

Når du får foretaget en synstest hos din optiker, vil du blive testet for, om du er farveblind, og ud fra resultatet kan optikeren afgøre, om du er i stand til at arbejde inden for de erhverv, hvor der gælder særlige farvesynskrav.

Til erhverv, hvor det er vigtigt med et skarpt farvesyn, vil det oftest blive testet allerede ved udvælgelsen til disse erhverv for at nedbringe risikoen for eventuelle arbejdsulykker. Du bør derfor fortælle din optiker, hvad dit arbejde er, før du får foretaget en synstest, så du får tilbudt passende produkter til netop dit erhverv.  

Det anbefales desuden at få foretaget en synstest mindst én gang årligt eller oftere, hvis du oplever problemer med dine øjne, eller hvis din optiker anbefaler det.

Hos Louis Nielsen tilbyder vi alle vores kunder et komplet sundhedstjek af dine øjne, som er en omfattende øjenundersøgelse, hvor ikke kun dit syn, men også dine øjnes generelle sundhed tjekkes. Læs mere om vores synstest her.